Sánchez amplia la querella per prevaricació contra el jutge Peinado

L'Advocacia General de l'Estat considera que el magistrat practica una “injustícia intrínseca” i fa “interpretacions forçades o artificioses”

Begoña Gomez i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Begoña Gomez i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Borja Sánchez-Trillo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ampliat la querella per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado en la causa que instrueix contra la seua dona, Begoña Gómez, pels delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis.

Segons la informació que publica este dissabte El País, l'Advocacia General de l'Estat va presentar dijous, en el seu nom, un escrit en la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en el qual sol·licita ampliar la querella per prevaricació judicial que va interposar contra el jutge perquè considera que practica una “injustícia intrínseca” i fa “interpretacions forçades o artificioses”.

El 30 de juliol Sánchez es va acollir al seu dret a no declarar contra la seua dona davant del jutge que la investiga per presumpte tràfic d'influències. Sánchez, en una declaració al Palau de la Moncloa que va durar dos minuts, simplement va ratificar que la investigada és la seua dona i que, per tant, s'acollia a la seua dispensa a no declarar en contra d'ella, com li permet la llei.

Poc després, l'Advocacia de l'Estat, en representació de la presidència del govern, que ostenta Sánchez, va presentar una querella en la sala civil i penal del TSJM contra Peinado per un presumpte delicte de prevaricació judicial.

La querella demanava al tribunal que investigue el magistrat en considerar que va dictar “a gratcient” diverses resolucions “injustes” i contràries al que es disposa en la norma, ja que atenien “conviccions pròpies” que “s'aparten del seu deure investigador”.

L'endemà, el president de l’executiu espanyol va defensar la querella per prevaricació presentada perquè "s'han atropellat drets" reconeguts a la institució de la presidència del govern des del 1886.

En la roda de premsa de balanç del curs polític, Sánchez va titllar de “muntatge” allò que va succeir quan Peinado va acudir a Moncloa per a prendre-li declaració com a testimoni, i va qualificar d'"absolutament patètic i vergonyós" veure a les "associacions ultradretanes —Vox, Manos Limpias i Hazte Oír— barallar-se" per veure qui accedia al Palau.

Tres dies després d'esta querella, Begoña Gómez, també es va querellar per presumpta prevaricació contra el jutge que la investiga en considerar que ha adoptat decisions "arbitràries i manifestament injustes" i "ha forçat" les normes en una instrucció “perversa”.

L'advocat de Gómez, l'exministre Antonio Camacho, va sol·licitar al TSJM que investigue al magistrat per presumptes delictes de prevaricació, revelació d'actuacions processals declarades secretes i revelació de secrets per funcionari públic.

El 22 d'agost el jutge Juan Carlos Peinado va dir que en una providència es poden traure “conclusions” del “silenci” del líder de l'executiu espanyol quan es va negar a declarar davant ell en la Moncloa com a testimoni.

Va dir que el seu "silenci" és "legítim" però que, "com és ben sabut, permet donar lloc a la formació d'inferències, que, si és el cas, en conjunt amb altres elements de caràcter objectiu, puguen portar a conclusions de caràcter objectiu, a fi de valorar la possible concurrència d'aspectes integrants, de possibles indicis, bé en sentit inculpatori cap a algun investigat o, per contra, en sentit excloent de responsabilitat penal".

També et pot interessar

stats