Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Sánchez anuncia que la Comissió Europea ha tret Espanya del procediment de dèficit excessiu

Feijóo s'ha mostrat disposat a renovar el Consell General del Poder Judicial "si el govern no vol trencar-lo"

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, este dimecres al Congrés / Mariscal (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat este dimecres que la Comissió Europea ha pres la decisió de tancar el procediment de dèficit excessiu d'Espanya, que s'activa quan un estat membre incompleix les normes europees en matèria de dèficit i deute.

"La Comissió Europea ens ha tret del procediment de dèficit excessiu, és a dir, estem expandint l'economia, fent-la créixer, creant ocupació i consolidant els comptes públics", ha assenyalat el cap de l'executiu estatal en la sessió de control en el ple del Congrés. Paolo Gentiloni, comissari europeu d'Economia, ha explicat que "es continuarà monitorant l'evolució pressupostària a Espanya i es reavaluarà la situació a la tardor".

Espanya va tancar l'exercici de 2023 amb un dèficit del 3,6% i una ràtio de deute públic respecte al PIB del 107,7%, la quarta xifra més alta dels països de la UE. La primera xifra es troba sis dècimes per damunt del límit que estableixen les regles fiscals. Tot i això, Brussel·les ha conclòs que no està justificat llançar un expedient perquè el desviament és temporal i es reduirà al 3% enguany i al 2,8% el 2025, segons les seues previsions.

Espanya evita així un ajust fiscal mínim del 0,5% del PIB a l'any (7.300 milions d'euros) que s'hauria exigit en cas d'expedient, però haurà d'anar reduint progressivament el desviament pressupostari. L'executiu comunitari ha représ els expedients fiscals després de quatre anys suspesos per la pandèmia i la guerra a Ucraïna.

Dels dotze països que s'exposaven a este procediment, Brussel·les ha decidit expedientar set d'ells, incloses Itàlia, que registra el dèficit més unflat de la UE (7,4% del PIB) i França (5,5%), així com Bèlgica, Hongria, Malta, Polònia i Eslovàquia. A més, manté obert el que va iniciar el 2019 contra Romania, ja que no ha pres mesures per a canalitzar el dèficit.

Feijóo, disposat a renovar el CGPJ "si el govern no vol trencar-lo"

El líder de l'oposició i president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que està disposat a tornar a intentar acordar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "si el govern no vol trencar-lo", si bé encara no hi ha una data de reunió entre l'executiu estatal i el Partit Popular amb la Comissió Europea.

"Ho intentarem. Si no vol trencar-lo, com ho va trencar l'altra vegada, ho intentarem", ha incidit Feijóo abans d'entrar en la sessió de control. El líder popular s'ha referit a les negociacions entre PSOE i PP de 2022 quan van estar molt prop de tancar un acord per a renovar l'òrgan de govern dels jutges i jutgesses que finalment no va ser possible després que l'executiu es comprometera a reformar el delicte de sedició.

De moment, els de Feijóo estan disposats a tornar a negociar amb la mediació de la Comissió Europea a fi d'avançar també en la independència del Consell General del Poder Judicial i fa dies que no esmenten la seua exigència inicial al PSOE perquè els jutges trien els dotze vocals d'extracció judicial.

També et pot interessar