Les claus de l'acord sobre les pensions que millora els incentius per a retardar l'edat de jubilació

El pacte del govern espanyol amb els agents socials millora les condicions per a compaginar el treball amb la prestació, la cotització dels fixos discontinus i la jubilació anticipada en professions de risc

Acord pensions

El govern espanyol ha signat un acord amb els sindicats i la patronal en matèria de pensions i seguretat social. El pacte l'ha avançat el cap de l'executiu Pedro Sánchez en una compareixença per a fer balanç del curs polític abans de l'aturada d'agost. Ha concretat l'acord en tres objectius. D'una banda, segons ha explicat, "millorarà la compatibilitat de la pensió amb la faena" per a facilitar "un trànsit més flexible cap a una jubilació adaptada a cadascuna de les persones". D'una altra, "aprofitarà millor els recursos de les mútues" i regula noves condicions d'accés a les jubilacions per a les professions "més dures i perilloses".

El president del govern espanyol ha assegurat que el pacte "enforteix el sistema públic de pensions i el fa més just". "On abans va haver-hi contrareformes injustes, hui hi ha avanços socials; on hi va haver imposicions, ara tenim acords i pau social", ha manifestat.

Incentius per a treballar més enllà dels 67 anys

L'acord millora els incentius per a demorar l'edat de jubilació i els fa compatibles amb la jubilació activa, la qual cosa facilitarà la decisió de treballar més enllà de l'edat de jubilació, ara situada en els 67 anys, i assegurarà el cobrament d'una part o tota la pensió. Tots els treballadors podran arribar a cobrar el 100% de la pensió mentre continuen en actiu, una possibilitat restringida en l'actualitat als professionals autònoms amb almenys un assalariat contractat. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha explicat que la nova regulació elimina el requisit de tindre una carrera de cotització completa i incrementa cada sis mesos els incentius de demora a partir del segon any en lloc de la revisió anual vigent.

D'altra banda, eleva els percentatges de la pensió que es podrà percebre mentre es treballa. Serà del 45% amb un any de retard; el 55%, amb dos anys; el 65%, amb tres anys; el 80%, amb quatre anys; i el 100%, amb cinc anys. Els autònoms que tinguen contractat un treballador indefinit —o una nova contractació— podran percebre el 75% de la pensió; un percentatge que s'elevarà en cinc punts cada any fins a aconseguir el 100%.

Segons els termes del pacte, avançats per les parts, s'ha acordat ampliar de dos a tres anys l'avançament de la jubilació parcial, amb límits en la reducció de jornada, i millorar les condicions del treballador de relleu, la contractació del qual haurà de ser indefinida i a temps complet en un lloc no amortitzable.

Millores per als fixos discontinus i la jubilació anticipada de professions de risc

Els agents socials han pactat millorar les condicions d'accés a les pensions i la quantia per a les persones amb contractes fixos discontinus, fet que multiplica cada dia treballat per 1,5 a l'efecte de cotització.

També han acordat establir un nou procediment i coeficients per a avançar l'edat de jubilació en activitats amb elevats índexs de penúria, toxicitat, perillositat o insalubritat. Així mateix, han pactat reduir les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagen disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral.

L'acord revisa la col·laboració dels sistemes de salut de les autonomies i les mútues, que ara podran fer proves diagnòstiques per lesions traumatològiques, si bé les altes i baixes les continuaran confirmant els serveis públics de salut.

També et pot interessar

stats