Sánchez anuncia a València "reformes fiscals" perquè "aquells que més tenen" també enfortisquen l'estat del benestar
El president espanyol contraposa les mesures de protecció a la població de la socialdemocràcia contra les respostes del "dogmatisme neoliberal" en les crisis
El govern espanyol farà "reformes fiscals que garantisquen que aquells que més tenen contribuïsquen més a la Hisenda pública per a fer un estat de benestar més fort". Ho ha anunciat el cap de l'executiu Pedro Sánchez a València, en una visita amb motiu del deu aniversari d'ElDiario.es, en què també intervé el cap del Consell, Ximo Puig.
Sánchez ha pronunciat aquestes paraules l'endemà que la ministre d'Hisenda, Maria Jesús Montero, avançara la possibilitat d'un impost temporal per a les grans fortunes i després de la decisió de diverses autonomies governades del PP de l'eliminació (Andalusia i Múrcia) o la bonificació (al 50% en el cas de Galícia) de l'impost de patrimoni, en línia amb la Comunitat de Madrid.
"Ara que estem veient aquesta competència fiscal a la baixa, cal recordar que el fet important és preservar i enfortir l'estat de benestar, que és el que cohesiona les societats i ens defén davant malalties i adversitats", ha afirmat Sánchez, que ha mantingut que "no hi ha riquesa més sòlida que el benestar compartit".
Sánchez ha contraposat el "paradigma socialdemòcrata" contra "les respostes del "dogmatisme neoliberal" en la gestió de les crisis, en referència a les retallades de serveis socials i les altes xifres de desocupació que van seguir a la desfeta financera de 2008. "És inevitable preguntar-se quant de dolor es podria haver evitat", ha apuntat Sánchez, després de repassar la recuperació dels principals indicadors econòmics als nivells prepandèmics.
Assegura que l'aposta del govern espanyol és continuar avançant en drets i protegir la població contra l'impacte de la crisi econòmica, de manera que quan Espanya doblegue la corba de la inflació, "més prompte que tard" serà una societat més competitiva, demostrant l'èxit de la recepta progressista contra la "d'aquells que diuen que només es pot competir retallant salaris i drets mentre es fan regals fiscals a la minoria més rica".
El president del govern espanyol ha llançat un missatge contra la impressió recurrent que el resultat electoral no canvia res i s'ha atribuït part de la responsabilitat del canvi visió a la Unió Europa sobre la resposta davant la crisi energètica, aconseguint que es valore la possibilitat de topar els preus de l'energia. "Donàrem la batalla, plantarem cara [en la demanda de fons de reconstrucció europeus] i l'estem donant també ara, advocant per una reforme del marcat elèctric que ens permeta contindre els preus de la llum i el gas (...) No ens vam rendir fins a véncer resistències i forjar una resposta contundent i solidària, en què ens puguem sentir reconeguts, demostrant que la Unió Europea també ajuda a la ciutadania".
Sánchez que s'ha situat "en el costat correcte de la història" ha explicat que "les respostes poden ser radicalment diferents" per a les crisis i que governs progressistes com el seu estan contribuint a un canvi de paradigma, per a mitigar l'impacte en la classe mitjana i les persones més vulnerables a costa d'aquells que tenen més recursos.
"La diferència [entre la crisi financera i l'actual] és que ara ningú o quasi ningú, té dubtes on ha d'estar les respostes. On hi va haver retallades i rescat bancari abans, ara països liberals i fins i tot conservadors plategen impostos a les grans corporacions i les empreses que s'estan beneficiant de la inflació", ha indicat.