Sánchez arriba a Pequín en plena guerra comercial entre la Xina i els Estats Units
El president del govern central creu que Espanya pot jugar un paper de constructor d'aliances entre la UE i la Xina, mentre que els EUA no veuen amb bons ulls l’acostament
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat a Pequín en plena guerra comercial del president dels Estats Units, Donald Trump, amb la Xina, per al qual ha elevat els aranzels extraordinaris fins al 125%, mentre que ha decidit mantindre una treva de noranta dies per als de la resta del món.
Està previst que este divendres el cap de l’executiu es reunisca amb el president de la Xina, Xi Jinping. L’acompanyen en la seua visita al país el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, i el ministre d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Luis Planas, després de fer una visita prèvia al Vietnam.
Es tracta de la tercera ocasió en poc més de dos anys que el cap de l'executiu espanyol es desplaça a la Xina per a reunir-se amb Xi Jinping, però esta vegada ho fa enmig de la guerra comercial provocada per Trump. Tot i això, fonts de la Moncloa han remarcat que no es tracta d'un viatge en resposta a l'actitud dels Estats Units perquè estava previst abans, encara que les circumstàncies fan que el d’ara tinga especial significat i que s'emmarque en la política que han defés de diversificar mercats.
En una conversa informal amb els periodistes, el mateix Sánchez ha dit que Espanya pot jugar un paper de constructor d'aliances entre la Unió Europea i la Xina. Per contra, eixe acostament no ha sigut vist amb bons ulls per l'administració dels Estats Units, i el secretari del Tresor ja ha advertit que persistir en eixa actitud seria “com tallar-se el coll”. No obstant això, el govern de Sánchez resta importància a eixa amenaça i està decidit a compatibilitzar el diàleg amb els Estats Units amb l'increment de relacions amb altres països, com la Xina.
Enfortir els llaços comercials amb la Xina
Este divendres, Sánchez es reunirà a Pequín amb el president Xi i també amb el primer ministre xinés, Li Qiang. La seua agenda la completarà amb una reunió amb representants de grans empreses xineses amb inversions potencials a Espanya per a exposar-los les oportunitats que ofereix el país perquè s'establisquen allí. Un altre dels objectius de Sánchez és reduir el gran desequilibri comercial, ja que, segons les dades de la Moncloa, les importacions procedents de la Xina van ascendir el 2024 a 45.000 milions d'euros i les exportacions espanyoles van ser de 7.400 milions.
A més de les qüestions econòmiques i comercials, Sánchez abordarà altres assumptes, com la guerra a Ucraïna, i és previsible que comenten la visita a la Xina que preveuen fer els reis al novembre en resposta a la invitació que l'any passat va fer el president xinés. Així mateix, signaran diversos acords bilaterals, entre ells un protocol que, després de les queixes del sector cosmètic espanyol en el viatge a Pequín de l'any passat, facilitarà la seua presència a la Xina. També podria concretar-se algun acord de caràcter fitosanitari en l'àmbit agropecuari.
El PP creu que el viatge “tensiona” les relacions amb la UE i els EUA
El moment en què es produeix la visita no ha estat exempt de crítiques per part de l’oposició. La vicesecretària de Sanitat i d'Educació del Partit Popular, Ester Muñoz, creu que el viatge “tensa” les relacions diplomàtiques amb la Unió Europea i els Estats Units, i per això, considera que el govern espanyol hauria de “d’haver-lo cancel·lat”. Al seu juí, arriba en el “pitjor moment possible”. “El que fa Sánchez és generar tensió internacional amb els nostres socis americans i també dins de la mateixa Unió Europea, acostant-se al país xinés, que per descomptat tensa brutalment totes les relacions diplomàtiques”, ha sostingut.
Davant de les crítiques, el PSOE ha contestat recordant que l'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que també va viatjar al país asiàtic el 2017 quan era president de la Xunta de Galícia. Segons han indicat en un vídeo difós als mitjans de comunicació, els socialistes consideren una “hipocresia” que els populars s’hi pronuncien en contra perquè Feijóo es va reunir “amb la cúpula del Partit Comunista” per a “atraure negocis”.