Sánchez acorda amb el Marroc reobrir de manera progressiva les fronteres de Ceuta i Melilla
El president espanyol reafirma davant Mohammed VI el suport a la iniciativa marroquina per a l'autonomia del Sàhara
Espanya i el Marroc inicien des d'aquest dijous un nou full de ruta basat en "principis sòlids i esperit de bon veïnatge", segons ha donat a conéixer el president espanyol Pedro Sánchez després de la reunió amb el rei Mohammed VI.
Sánchez ha llegit un comunicat conjunt i posteriorment ha contestat les preguntes dels periodistes. En el primer punt d'aquest comunicat Espanya reconeix "la importància de la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc" i torna a reiterar que "la iniciativa d'autonomia marroquina, presentada en 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per a resoldre aquest desacord", com ja va expressar Sánchez en la seua carta al monarca, la qual cosa ha permés iniciar aquesta nova era en la relació.
S'ha decidit el restabliment "immediat i gradual" de les connexions marítimes i de passatgers fins a l'obertura de totes les freqüències així com començar els preparatius per a l'operació 'Pas de l'Estret'.
Així mateix, han pactat que la normalització de la circulació de persones i de mercaderies es restablirà de manera ordenada, incloent-hi els dispositius apropiats de control duaner i de persones en l'àmbit terrestre i marítim.
Sánchez, en roda de premsa, ha informat de la recuperació de la plena normalitat del pas de béns i mercaderies a Ceuta i Melilla i la reobertura progressiva dels passos fronterers per als fluxos de persones amb plena seguretat i complint tots els requisits sanitaris, però ha concretat una data per a això.El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dijous a la vesprada a Rabat, capital del Marroc, amb el rei Mohamed VI, amb qui ha tingut un sopar, el tradicional iftar, amb el qual els musulmans trenquen el dejuni pel ramadà.
Durant l'audiència que ha mantingut amb el rei del Marroc, Sánchez "ha reafirmat la postura d'Espanya sobre el dossier del Sàhara, considerant la iniciativa marroquina d'autonomia com la base més seriosa, realista i creïble per a la resolució de la disputa", s'indica en un comunicat difós després de la reunió mantinguda per tots dos en el palau real de Rabat.
La nota explica que el rei del Marroc i el president del govern espanyol van reiterar la voluntat d'obrir una nova etapa en les relacions ens els dos països "fundada en el respecte mutu, la confiança recíproca, la concertació permanent i la cooperació franca i lleial".
Per part seua, fonts espanyoles van afirmar que en la reunió s'ha ratificat la voluntat d'aprofundir les relacions en aquesta nova etapa i van destacar la gran cordialitat de la trobada amb el rei.
A Sánchez, que viatja acompanyat pel ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, l'ha rebut el primer ministre marroquí, Aziz Ajanuch, al peu de l'avió en arribar a l'aeroport de Rabat.
La trobada amb el monarca alauí posarà fi a més d'un any de crisi diplomàtica amb la posició espanyola respecte al Sàhara Occidental com a qüestió de fons i a la qual el suport de Sánchez al pla d'autonomia marroquina per a l'antic territori espanyol ha permés posar fi.
Mocions al Congrés i les Corts en suport al Sàhara
Tot i això, tant el Congrés dels Diputats com les Corts han aprovat aquest dijous una iniciativa d’Unides Podem que dona suport al Sàhara Occidental perquè puga triar el seu futur en un referèndum d'autodeterminació i les quals el PSOE no ha votat a favor.
L’inici d’una nova etapa en la relació entre el Marroc i Espanya
La cita servirà, a més, per a escenificar l’inici de la nova etapa en la relació amb la qual s'han compromés els dos països i que sostenen que estarà marcada –diuen– per la transparència i el respecte mutu amb vista a evitar accions unilaterals i malentesos.
Aquesta és la segona visita de Sánchez a Rabat, que, després d'arribar a la Moncloa, va trencar la tradició de fer del Marroc el primer país de destinació dels viatges a l'exterior optant en aquest cas per França i una trobada amb Emmanuel Macron.
El govern espanyol ha posat en valor el fet que el monarca alauita haja convidat el president a compartir l’iftar, que tradicionalment se sol fer amb familiars o el cercle més íntim. En aquest sentit, el ministre d'Afers Estrangers ha assegurat que és un "signe d'amistat molt forta de part del rei".