Sánchez avança que el govern espanyol proposarà mesures per a “prestigiar” la democràcia
En la primera entrevista després de comunicar la decisió de continuar al davant de l'executiu després de cinc dies de reflexió, ha criticat durament la “maquinària del fang”, que l’ha volgut situar com el gran enemic del país
“El govern espanyol farà el seu paper i suggerirà mesures per a prestigiar la democràcia. Així i tot, és necessari que també participen en la reflexió la ciutadania, el parlament i els mitjans de comunicació”. Així s’ha pronunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la primera entrevista, concedida a TVE, després d’anunciar este matí que continua en el càrrec després de cinc dies de reflexió personal. En este context, preguntat pels periodistes de la cadena pública, ha avançat que buscarà una solució per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si continua el bloqueig de l'òrgan que està més de cinc anys caducat.
Dimecres passat, Sánchez va publicar a través de les xarxes socials una carta dirigida a la ciutadania en la qual assegurava que es prendria uns dies per a reflexionar si continuava al capdavant de l’executiu davant de la campanya de desprestigi que –deia– feia temps que patien ell i la seua dona, Begoña Gómez. També ha dit que Begoña Gómez va ser la primera que li va demanar que no dimitira després de fer pública la carta. Considera, així mateix, que les mobilitzacions han servit per a obrir un debat necessari com el de què fer "contra la mentida, la crispació, la insídia, la difamació i la perversió del debat públic".
Al llarg de l'entrevista, Sánchez ha reconegut que ell mateix va ser l’únic que va prendre la decisió d’aturar-se a reflexionar i que hauria d’haver-se adonat abans de fins a on arribava el que anomena la “maquinària del fang”, en la qual ha implicat els “pseudomitjans de comunicació” que “difamen i tracten de judicialitzar casos sense cap tipus de proves”.
Una maquinària del fang que –diu– l’ha situat com l’enemic número u del país: “No he vist prou l’envergadura del desafiament que teníem davant, com el fang afectava totes les esferes del país. Com ho ha patit Mónica Oltra, Ada Colau o Carmen Calvo. També afecta el poder judicial, la política. Hem de ser conscients que és un desafiament i no és senzill [...] És una deriva perillosa que tracta de deteriorar la democràcia”.
Ara comença un punt i a part, i això significa deixar l’insult en la política
Al llarg de l’entrevista, el president del govern espanyol ha reiterat que fa deu anys, des que va accedir a la secretaria general del PSOE, ell i la seua dona pateixen una campanya d’assetjament i difamació. Una estratègia que –diu– es va accentuar en les darreres eleccions generals, quan els partits de l’oposició —cita el PP i Vox— no van reconéixer un resultat electoral legítim. Però ha insistit que els majors afectats sempre són els ciutadans. “Estem davant d'una oposició destructiva, que intenta posar en marxa una agenda regressiva, tractant de cultivar una desafecció entre la ciutadania”, ha dit.
Així mateix, Sánchez ha volgut deixar clar que la lluita contra la desinformació, les mentides, les difamacions, són un dels principals problemes que tenen les democràcies occidentals del segle XXI; i que fer-li front serà una de les prioritats de l’executiu, però no ha concretat cap mesura. “Estem parlant d’un problema seriós de les democràcies occidentals i hem d’actuar conjuntament com a societat. No s’ha de confondre llibertat d’opinió amb la llibertat de difamacions. Ara comença un punt i a part, i això significa deixar l’insult en la política”, ha manifestat.