Sánchez fa balanç dels sis mesos de presidència espanyola en l'Eurocambra
Seguidament, es desplaçarà a Brussel·les per a acudir a l'últim Consell Europeu de l'any que debatrà l’adhesió d'Ucraïna
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudeix aquest dimecres al Parlament Europeu per a fer balanç de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea que finalitza el 31 de desembre. L'oposició ja ha avançat que aprofitarà l'ocasió per a retraure-li la concessió de l'amnistia als implicats en el procés de l’1-O.
D’aquesta manera, resumirà els resultats dels sis mesos del torn rotatori en la seu de l'Eurocambra a Estrasburg (França) i prèviament es reunirà amb la presidenta, Roberta Metsola. Farà una intervenció inicial i a continuació serà el torn dels grups parlamentaris. Previsiblement, els grups en els quals estan inclosos Partit Popular, Ciutadans i Vox li retrauran haver acceptat aquesta mesura que afavorirà els independentistes, igual que va passar en el debat sobre la mesura de gràcia que es va dur a terme al Parlament Europeu al novembre.
Aquell dia, el comissari de Justícia de la Comissió Europeu, Didier Reynders, va dir que l'executiu europeu examinaria "molt acuradament" la proposta de llei d'amnistia que el PSOE ha pactat amb ERC i Junts. Malgrat l'advertiment, els socialistes pensen que el PP va fracassar en el seu intent que la Comissió es posicionara contra la norma.
Espanya va fixar com a prioritats la reindustrialització de la UE i garantir la seua autonomia estratègica, avançar en la transició ecològica i l'adaptació mediambiental, així com l'impuls de la justícia social i econòmica i el reforç de la unitat europea. No obstant això, la presidència espanyola ha estat marcada per l'avançament electoral del 23 de juliol, la campanya electoral prèvia i un període posterior de diversos mesos amb un govern en funcions i els partits polítics embrancats a tirar avant acords per a formar un nou executiu.
Una presidència marcada per les eleccions del 23J
En tot cas, s'han fet diverses reunions ministerials en diferents ciutats d'Espanya, a més de l'acte principal d'aquest període, la cimera informal de líders que es va fer a Granada al setembre, fites que el cap de l'executiu repassarà hui davant dels europarlamentaris.
En principi estava previst que Sánchez es dirigira al Parlament Europeu l'1 de juliol, en l’inici de la presidència espanyola, tal com marca la norma. No obstant això, l'Eurocambra va decidir ajornar a setembre la seua intervenció per a evitar que tinguera lloc en plena campanya electoral i permetre així que fora ja el president electe qui intervinguera.
D’Estrasburg a Brussel·les
El mateix dimecres, una vegada que acabe el seu discurs, Sánchez es desplaçarà directament d'Estrasburg a Brussel·les, per a participar en la Cimera Unió Europea Balcans Occidentals. En l'última reunió d'aquest fòrum, que es va fer a Tirana (Albània) el 16 d'octubre, Sánchez va traslladar el "ple suport" de la UE a aquests països en el seu camí d'adhesió.
L'endemà començarà a la capital belga l'últim Consell Europeu de l'any, que estarà marcat pel debat sobre la futura integració d'Ucraïna i la continuació de l'ajuda financera i militar a Kíiv i la revisió del marc financer pluriennal. A priori serà un consell llarg i difícil, a causa de la posició d'Hongria, que s'oposa a l'adhesió d'Ucraïna i considera que és prematur discutir aquesta qüestió en el pròxim Consell Europeu, perquè a parer seu aquest país no ha complit els passos previs i no pot tindre preferència sobre altres estats.