Biden dona la benvinguda a Sánchez en la seua primera visita a la Casa Blanca
El viatge als Estats Units arriba després de l'acord per a canalitzar cap a Espanya part de la pressió migratòria
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha donat la benvinguda aquest divendres a la Casa Blanca al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha qualificat de "soci i aliat" en l'OTAN, i ha assegurat que espera "aprofundir els llaços històrics" que mantenen tots dos països. "Hui m'enorgulleix donar la benvinguda a la Casa Blanca al nostre soci i aliat, el president d'Espanya, Pedro Sánchez", ha escrit el mandatari estatunidenc en un missatge en Twitter
Sánchez ha arribat als Estats Units aquest dijous per a reunir-se per primera vegada amb el seu homòleg aquest divendres. El primer acte oficial ha sigut presidir l'acte de lliurament de la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica a l'expresidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units i històrica dirigent del partit demòcrata, Nancy Pelosi. Una condecoració concedida el mes passat pel govern espanyol per "trencar els sostres de vidre" per ser la primera dona que va accedir al càrrec de presidenta d'aquella institució nord-americana.
Divendres de vesprada, Biden ha rebut Sánchez al Despatx Oval per a tindre una reunió en què els presidents analitzaran l’evolució de la guerra d’Ucraïna i avançaran en tractats bilaterals. També tractaran el pacte que Espanya i el Canadà van subscriure al març per a acollir migrants llatinoamericans, el tema més urgent de la trobada per al govern de Biden que, després de la fi de la norma que permetia les devolucions en calent, es troba immers en una crisi migratòria.
La caducitat del títol 42, la controvertida norma activada pel govern de Donald Trump per a restringir les entrades al país per motius de salut pública i que s'ha estirat més enllà de la pandèmia, ha causat un augment de la pressió a la frontera dels Estats Units i Mèxic en les últimes setmanes i fa preveure una allau massiva de persones des del centre i el sud del continent. No obstant això, Washington ha endurit les condicions d'asil i vol reorientar les sol·licituds a través de centres a Colòmbia i Guatemala.
Ací entren en joc el Canadà i Espanya, que s'ha compromés a assessorar i canalitzar les peticions compatibles amb les vies de migració regular cap a l'estat espanyol. Entre les fórmules legals possibles hi ha la sol·licitud d'asil, les reagrupacions familiars o els permisos de residència i treball temporals, com les que s'apliquen per als temporers del camp.
Pel que fa a la geopolítica, està previst que Sánchez garantisca la continuïtat del suport de la defensa d'armament a Ucraïna per a defendre's de la invasió russa i aborde assumptes com l'emergència climàtica o la relació amb la UE, coincidint amb la presidència de torn espanyola.
Espanya vol que els EUA netege Palomares
En la part de gestions bilaterals, Espanya aspira a tancar un acord perquè els Estats Units s'emporte definitivament les terres contaminades amb plutoni per l'accident nuclear de Palomares (Almeria) l'any 1966, quan el xoc entre dos avions militars estatunidencs va vessar el contingut de quatre bombes termonuclears. El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, i el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, van mantindre aquest dimecres una trobada a Washington per a resoldre l'assumpte que, segons van explicar, està en fase de discussions tècniques.
Sánchez, que va aterrar aquest dijous, va aprofitar les primeres hores a Washington per a condecorar la presidenta del Congrés, Nancy Pelosi. El president espanyol va lliurar-li la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica per "trencar el sostre de vidre", atesa la seua condició de primera dona que va accedir al càrrec de la institució estatunidenca.