Sánchez cancel·la l’agenda pública per a reflexionar si renuncia a la presidència per la investigació a la seua dona

El president del govern espanyol compareixerà dilluns que ve per a donar a conéixer la decisió

Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Reuters

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat hui dimecres de vesprada que cancel·la la seua agenda pública durant uns dies per a “reflexionar” si ha de continuar al capdavant de l'executiu després de la investigació a la seua dona, Begoña Gómez. En un escrit de quatre pàgines, Sánchez ha avançat que compareixerà davant dels mitjans de comunicació el dilluns 29 per a donar a conéixer la decisió. 

"Necessite parar i reflexionar. M'urgeix respondre'm a la pregunta de si val la pena, a pesar del fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del govern o renunciar a este alt honor", ha escrit en una carta enviada a la ciutadania que ha publicat en la xarxa social X. Sánchez argumenta en "la gravetat dels atacs" que estan rebent ell i la seua esposa esta reflexió.

El cap de l’executiu espanyol ha acusat directament el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i el president de Vox, Santiago Abascal, de ser partícips d’una estratègia per a intentar fer-lo “defallir” en l’àmbit polític i personal atacant la seua dona. “Esta estratègia d'assetjament fa mesos que s’està perpetrant. Per tant, no em sorprén la sobreactuació del Sr. Feijóo i el Sr. Abascal. En este atropellament tan greu com bord, tots dos són col·laboradors necessaris junt amb una galàxia digital ultradretana i l’organització Manos Limpias. De fet, va ser el Sr. Feijóo qui va denunciar el cas davant de l’Oficina de Conflicte d’Interessos, i demanar per a mi de cinc a deu anys d’inhabilitació per a l’exercici del càrrec públic”, ha sentenciat.  

En este sentit, Sánchez ha criticat durament que ell i la seua dona pateixen una campanya de desprestigi des de fa temps, i que any rere any han anat guanyant en les urnes. Primer, diu, en la defensa de l’autonomia política del PSOE. Segon, després de l’intent de deslegitimar el govern de coalició “a l'abric de l’ignominiós crit 'que et vote Txapote'". Finalment, després de les eleccions del 23 de juliol del 2023, critica que la dreta i la ultradreta no van acceptar el resultat electoral i “ara han traspassat la línia del respecte a la vida familiar d’un president del govern i a l’atac a la seua vida personal”. 

Així mateix, ha recordat que la denúncia contra Begoña Gómez l'ha presentada “l’organització ultradretana Manos Limpias” i ha assegurat que ella defensarà la seua honorabilitat i col·laborarà amb la justícia en tot allò que faça falta per a esclarir “uns fets tan escandalosos com inexistents”. Eixa denúncia, afig, es fonamenta en “suposades informacions d'una constel·lació de capçaleres ultraconservadores” i que, després de la publicació, Gómez ha emprés accions legals perquè eixos mateixos digitals rectifiquen el que són notícies “espúries”.

Cadena de reaccions en les xarxes socials

L'inesperat anunci de Sánchez ha generat una cadena de reaccions en les xarxes socials. Un dels primers a pronunciar-s’hi ha sigut l’expresident de la Generalitat i actualment ambaixador d’Espanya en l’OCDE, Ximo Puig, que ha volgut donar un ferm suport a Sánchez. Puig s’ha qüestionat els fonaments d’una democràcia sense convivència i respecte: “No podem caure davant de l’espiral destructiva del populisme”. 

També ho ha valorat l’actual president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha dit que l'anunci de Sánchez “sona més a una carta en la mànega que a una carta d'amor”. Durant la seua intervenció en un debat al costat del president de Múrcia, Fernando López Miras, organitzat per Okdiario a Madrid, ha dit que la ciutadania està “massa acostumada” a “l’efecte sorpresa” i els canvis de ritme de Sánchez. “Això és una espècie de nou globus sonda o d'una operació insondable per a tindre'ns a tots en suspens i que es parle d'això”, ha expressat Mazón, qui ha subratllat la importància de fer una oposició que fiscalitze l'acció del govern central.

Amb les etiquetes de #yoconpedro i #notodovale, dirigents i militants del PSOE s’han llançat a les xarxes per a donar suport incondicional a Sánchez davant del que consideren un atac i “assetjament” de la dreta i l’extrema dreta. Entre ells figuren el síndic socialista, José Muñoz; la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; ministres com Pilar Alegría i Jordi Hereu, i fins i tot la presidenta del Congrés, Francina Armengol, entre d'altres. 

Una de les reaccions que més ha tardat ha sigut la de la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que també en el seu compte d'X ha insistit en el fet que “l'ofensiva de la dreta no pot eixir-se'n amb la seua”. “S'ha de defensar la democràcia, el bloc progressista i la legitimitat del govern de coalició que tant ha millorat la vida de la gent”, ha dit. 

Les crítiques tampoc s’han fet esperar des del Partit Popular i Vox. El líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Sánchez en una entrevista a Onda Cero de desistir de les seues funcions i de victimitzar-se anunciant que reflexionarà sobre si deixa la presidència, amb la intenció de “polaritzar i mobilitzar” el seu electorat davant de les eleccions catalanes i europees. A més, ha acusat el socialista de calumniar i difamar les persones que esmenta en la seua carta a la ciutadania, entre les quals figura ell mateix, i l'acusa de dir “coses impròpies d'un primer ministre”.

Per part de Vox, el president Santiago Abascal ha afirmat en el seu compte d'X que dubta de si es retira “per a preparar la seua defensa legal” o si és una de les seues “maniobres de propaganda per a presentar-se com una pobra víctima”. “Però el que sí que sabem, i no oblidarem mai, és que és el president que va aconseguir la investidura amb el major acte de corrupció política mai vist, amnistiant criminals a canvi de vots”, ha sentenciat.

No tan previsible ha sigut la reacció de l’exministre socialista i actual diputat del Grup Mixt, el valencià José Luis Ábalos, que ha traslladat el seu suport i comprensió al cap del govern central. “Este desprestigi i esta asfíxia que allunya la ciutadania de la participació política és l'avantsala de l'autoritarisme. No ho permetes!”, ha sentenciat. 

En un sentit semblant han parlat la secretària general de Podem, Ione Belarra, i el portaveu d’ERC al Congrés. Han retret a Sánchez que “mirara cap a un altre costat, quan –diuen– van assetjar Pablo Iglesias i Irene Montero al seu domicili i quan van “matar políticament” Mónica Oltra. Així i tot, deixen clar el suport al president del govern espanyol. “Nosaltres pensem que sempre és el moment de defensar la democràcia, malgrat l'alt preu que suposa. O la democràcia s'imposa o guanyen els reaccionaris”, ha incidit Belarra.

L’anunci ha transcendit les fronteres espanyoles, ja que els socialistes i demòcrates del Parlament Europeu han mostrat el ferm suport a Sánchez, al mateix temps que han carregat contra l’estratègia de la dreta i l’extrema dreta de “deshumanitzar” els adversaris “a qualsevol preu”. 

També et pot interessar

stats