Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Sánchez celebra la democràcia i alerta contra l'autoritarisme en l'acte pels cinquanta anys de la mort de Franco: "Pot tornar a ocórrer"

El cap de l'executiu espanyol adverteix contra els cants de sirena de la nova onada reaccionària en l'acte inaugural de la commemoració, a la qual no han assistit el PP, Vox, la patronal ni el rei Felip VI

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la intervenció / À Punt NTC

El president del govern espanyol Pedro Sánchez ha presidit el primer dels més de cent actes del cicle "50 anys d'Espanya en llibertat" que l'executiu ha programat per a commemorar el 50é aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, una celebració de què s'ha desmarcat el PP i Vox i a la qual tampoc no ha assistit el rei Felip VI per "motius d'agenda", encara que està previst que el monarca participe més avant. Tampoc han estat els membres de Podem, què diuen no haver rebut cap invitació.

Durant la intervenció, Sánchez ha explicat que, més que commemorar la mort de Franco, se celebra la transformació democràtica d'Espanya a partir de la caiguda de la dictadura, el fet que "el 1975 la societat espanyola va decidir apostar per la democràcia i la llibertat". "Als joves els costa entendre l'escala del canvi, fins i tot a gent de la meua generació, però els números són clars, inapel·lables, inclús abismals; ningú venint de tan arrere ha arribat tan lluny i en tan poc temps com l'Espanya democràtica", ha recordat el cap de l'executiu, després de repassar l'evolució econòmica i en llibertat del país, l'únic, juntament amb Corea del Sud, que ha sigut capaç de passar d'una dictadura a una democràcia rica en este mig segle.

No obstant això, Sánchez ha advertit sobre el risc d'ignorar el passat i l'onada reaccionària que amenaça les democràcies occidentals, com ja va fer-ho en els anys previs a la Segona Guerra Mundial, quan un de cada tres europeus estaven sota un règim dictatorial.

Elon Musk, enemic número u de la democràcia

"Si la història ens ha ensenyat alguna cosa és el fet que la llibertat mai es conquista de manera permanent, es pot perdre (...) Pot tornar a ocórrer. I cal ser d'una determinada ideologia per a mirar amb enorme tristesa i terror els anys foscos del franquisme i témer que eixe retrocés es repetisca", ha advertit. "Està passant —ha insistit— els valors i els règims autocràtics estan avançant; el feixisme que creiem haver deixat arrere és ja la tercera força política a Europa i la internacional ultra, liderada per l'home més ric del planeta [el líder d'X i pròxima mà dreta de Donald Trump a la Casa Blanca, Elon Musk] ataca obertament institucions democràtiques, aviva l'odi, crida a fer costat als hereus del nazisme a Alemanya".

Si la història ens ha ensenyat alguna cosa és el fet que la llibertat mai es conquista de manera permanent, es pot perdre

"El llarg i atzarós procés de transformació democràtica que va triomfar i ens va convertir en el país obert, tolerant i influent que som és allò que reivindiquem hui i som", ha subratllat. Amb tres objectius ha justificat el programa "50 anys d'Espanya en llibertat": "celebrar la gran transformació democràtica", "homenatjar" als que l'han feta possible i "transmetre els joves" la importància de la democràcia.

Quan un ha passat tota la vida sota el vel protector de la democràcia és fàcil oblidar les seues fortaleses i deixar-se seduir per a aquells que prometen orde, seguretat i riquesa, a canvi d'arrabassar-los el més valuós: poder elegir el destí propi

A la joventut ha apel·lat directament Sánchez, per a alertar-la dels cants de sirena del nou autoritarisme: "Quan un ha passat tota la vida sota el vel protector de la democràcia és fàcil oblidar les seues enormes fortaleses i deixar-se seduir per a aquells que prometen orde, seguretat, riquesa, a canvi d'arrabassar-los el més valuós d'una persona o individu: poder elegir el destí propi". Segons Sánchez els moviments reaccionaris en general i l'extrema dreta en particular "volen convertir-los en agents passius, en espectadors del projecte ideològic que volen desplegar".

Part de l'oposició ha criticat la data escollida, el 50 aniversari de la mort del dictador, que Sánchez ha explicat al llarg de la intervenció en una referència velada a esta controvèrsia. Segons ha dit, "tots els països empren la mateixa fita, l'inici del fi de les dictadures" per a celebrar "l'inici del procés democratitzador":

Tots els ministres del govern espanyol han abrigat Sánchez en l'acte, que s'ha celebrat al museu Reina Sofia, amb referències recurrents al seu quadre emblema, el Guernica de Pablo Picasso. També han estat els secretaris generals de la UGT i CCOO, però no el president de la patronal CEOE, que ha al·ludit a problemes d'agenda.

Aquells que canten les virtuts de l'autoritarisme volen que oblidem la falta de llibertats. L'Espanya 'una, gran i lliure' que defensen estava feta trossos, aïllada internacionalment i famolenca de llibertat

Abans que Sánchez, l'auditori del museu ha acollit un col·loqui entre la primera directora del diari El País, Soledad Gallego Díaz, i l'investigador de la transició Javier Padilla, en què han evidenciat la falta de llibertat durant la dictadura de Franco. "La majoria de les coses que fa la joventut de hui els portaria a la presó (...) En una dictadura no pots contar el que veus, dir el que penses ni imprimir el que vols, no podies ni denunciar el marit si eres una dona maltractada" ha recordat Gallego. També s'ha exhibit un vídeo per a evidenciar la ignorància de la gent jove de la falta de certes llibertats durant el règim de Franco.

"Aquells que canten les virtuts de l'autoritarisme volen que oblidem estes coses" —ha afegit després el president del govern espanyol— "el fet que el 1970 Espanya la governava una minoria autocràtica i repressora, que usava la por per a imposar els seus valors... que eixa Espanya 'Una, gran i lliure' que defensen en realitat estava feta trossos, aïllada internacionalment i famolenca de llibertat".

Memòria històrica

També et pot interessar