Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Sánchez es compromet a dedicar el 2% del PIB en defensa el 2029 en la cimera de l’OTAN

Ara per ara, s'hi dedica un 1,28%, el percentatge més baix de tota l'aliança, malgrat ja haver marcat com a objectiu el 2% en la cimera de l'OTAN a Madrid

Un tanc Leopard en una imatge d'arxiu / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatja este dimarts a Washington per a participar en la cimera de l'OTAN, on ratificarà que Espanya complirà el compromís d'arribar el 2029 a una despesa en defensa del 2% del PIB tot i ser en l'actualitat l'aliat més allunyat d'eixe percentatge. Després del Consell de Ministres, es desplaçarà als Estats Units per a participar en la cerimònia a la qual acudiran els líders aliats per a commemorar el 75 aniversari de l'OTAN.

La cimera es prolongarà durant dimecres i dijous, i Sánchez hi acudirà acompanyat pels ministres d'Afers Estrangers i Defensa, José Manuel Albares i Margarita Robles, respectivament. En esta ocasió no viatja amb ell l'esposa, Begoña Gómez, qui sí que el va acompanyar l'any passat a la cimera de Vílnius.

La cimera se celebra després que l'OTAN publicara unes dades que situen Espanya com el país de l'aliança que menys proporció del seu PIB gasta en defensa, amb un 1,28% enguany. La Moncloa llança un missatge de tranquil·litat i serietat i assegura que el compromís d'arribar al 2% el 2029 és ferm, tal com es va comprometre Sánchez en la cimera de Madrid.

El govern posa l'accent en el fet que el PIB d'Espanya està creixent per damunt de la mitjana europea, i per això, encara que s'incremente la despesa en defensa, no queda reflectit en el percentatge de PIB. En esta línia, recorden que és el tercer estat de l'aliança que més ha augmentat la despesa en defensa en els últims anys, amb un increment del 77% des del 2016 fins a l'actualitat.

L'executiu espera que de Washington isca reforçat el missatge de suport a Ucraïna tot el temps que siga necessari per a fer front a l'agressió russa, i afirma que així continuarà actuant Espanya tal com s'ha compromés en el recent acord de seguretat bilateral que van subscriure a Madrid Pedro Sánchez i el president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

També demana més atenció al flanc sud de l'OTAN després de l'impuls que es va donar en la cimera de Madrid de fa dos anys i davant de la situació al Magreb, el Sahel i Gaza. Així, aplaudeix que s'adopte un pla d'acció específic per al sud amb la designació d'un representant especial del secretari general de l'aliança per a eixa zona.

En este context, a més de participar en les sessions de la cimera, Sánchez intervindrà en un panell organitzat de manera paral·lela sobre la dimensió de l'OTAN cap al sud. També es produiran una sèrie de reunions bilaterals amb els seus homòlegs de Nova Zelanda, Noruega i Montenegro. No està prevista, però, cap trobada amb el president dels Estats Units, Joe Biden, amfitrió de la cimera enmig de veus del Partit Demòcrata que li demanen que renuncie a la carrera presidencial i que ell ha rebutjat totalment.