Sánchez es compromet a treballar per "una investidura real" i acusa Feijóo de protagonitzar un “teatret”

Les negociacions amb ERC i Junts topen amb l’1 d’octubre i la resolució del Parlament de Catalunya que exigeix un referèndum per a investir Sánchez

L’avanç de les negociacions amb els partits independentistes de cara a la investidura de Sánchez topa amb l'1-O / À Punt NTC

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dissabte, després de la investidura fallida de Feijóo, estar "amb més ganes, més força i més arguments que mai perquè hi haja quatre anys més de govern progressista", per la qual cosa s'ha compromés a treballar “per una investidura real” després del “teatret” que, en la seua opinió, ha protagonitzat el president dels populars.

Així ho ha indicat Sánchez en la seua intervenció en un acte del PSOE a la localitat sevillana de La Rinconada dos dies abans que el rei Felip VI inicie una nova ronda de consultes amb els grups parlamentaris per a proposar un nou candidat a la investidura, a la qual el dirigent socialista està citat el dimarts 3 d'octubre de matí.

Pedro Sánchez ha declarat que Feijóo “està tan acostumat a mentir a tot el món, que es menteix a ell mateix” i ha criticat que haja dit “que pot ser president del govern, però que no vol”. En aquest sentit, ha asseverat que els socialistes “sí” que volen i que treballaran “per una investidura real, no una investidura postissa, per a aconseguir un govern progressista, amb quatre anys més d'avanços socials i de drets per als espanyols, de convivència i de concòrdia".

Feijóo: “No podem culpar l'independentisme del que sempre ha defés”

Per la seua banda, el president del PP Alberto Núñez Feijóo ha assegurat, l'endemà que el Congrés rebutjara la seua investidura, que aquesta “no va ser un acte fallit, sinó un acte aclaridor”.

El president del PP ha dit que es va “divertir” en el debat d’investidura i s'ha mostrat “satisfet perquè Espanya sap que té un govern alternatiu”, i considera “molt important” que les alternatives “estiguen consolidades”. 

En la seua intervenció en el Fòrum A Toixa - Vincle Atlàntic, Feijóo ha assenyalat que “el factor fonamental que altera l'estabilitat democràtica a Espanya és el canvi que es produeix en la direcció del PSOE” i “no l'independentisme”.

“No podem culpar l'independentisme del que sempre ha defés. Podem discrepar, però no ens han enganyat, no han canviat els seus postulats, la seua forma; el que ha canviat és la resposta del PSOE a les seues exigències”, ha manifestat, tot acusant Sánchez d'haver “tirat per la borda el llegat d'homes d'Estat com Felipe González o Alfonso Guerra”.

Les negociacions topen amb l’1 d’octubre

Enmig d’aquest intercanvi de retrets, l’avanç de les negociacions amb els partits independentistes catalans de cara a la possible investidura de Sánchez, coincideixen aquest diumenge 1 d’octubre amb el sisé aniversari de la celebració del referèndum d'independència de Catalunya, declarat il·legal.

De fet, després de la resolució pactada aquest divendres per ERC i Junts al Parlament de Catalunya per a condicionar la investidura a avanços cap a un referèndum, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha reconegut aquest dissabte “malestar”, però ha assegurat que continuen sent optimistes i que es deixaran la pell en la negociació.

En la mateixa línia s’ha expressat el negociador de la formació, Jaume Asens, en declaracions a RAC1, en què admet que tot i que les resolucions “ens allunyen de l'escenari desitjat, la situació es pot reconduir”. Asens ha reconegut que les converses són més fluides amb Junts que amb ERC, formació a la qual acusa de voler “guanyar protagonisme” en els últims dies.

El PSOE i el PSC, per la seua banda, ja van avisar dijous en un comunicat conjunt que “no hi ha avanç possible” per aquest camí i han reiterat “la seua voluntat d'apostar pel diàleg, sempre dins de la Constitució”.

Aquest dissabte, des de la localitat catalana d'Igualada, el president d'ERC Oriol Junqueras ha tornat a advertir que l'autodeterminació i la democràcia són “l'únic camí” que es planteja la formació per al futur de Catalunya i ha insistit que no renunciaran “a defensar un dels drets democràtics més fonamentals, el dret a votar”.

I des de Waterloo, l’expresident català i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha afirmat en les xarxes sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 que “n’hi ha que voldrien que ens n’oblidéssim, que ho deixéssim estar i passéssim pàgina” i ha cridat a la mobilització aquest diumenge per a defendre’l “amb fermesa”.

També et pot interessar

stats