Sánchez critica que PP i Vox confonguen “víctimes amb botxins” i “democràcia amb dictadura”
Feijóo aprofita un acte de campanya de les catalanes per a demanar que Puente "dimitisca o siga destituït" després de la crisi amb Milei
L'actualitat de la setmana, marcada per polèmiques com el toc d'atenció de l'ONU als governs autonòmics per les lleis de concòrdia o la crisi oberta amb la presidència argentina, han definit este dissabte de campanya de les eleccions a Catalunya, fins on s'han traslladat els líders de les principals formacions estatals.
El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha denunciat este dissabte que el PP i Vox de la Comunitat Valenciana, Aragó i Castella i Lleó “taquen el significat d'una paraula noble en la convivència democràtica de societats, com és la concòrdia”, amb lleis com la valenciana de concòrdia que està tramitant-se en les Corts a proposta de PP i Vox.
Des de Montmeló, en un acte de la campanya a les eleccions catalanes on ha acompanyat el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, Sánchez ha deplorat que confonguen “les víctimes amb els botxins” i que equiparen “democràcia amb dictadura” i ha recordat que l’ONU ha dit que eixes lleis “no són acceptables perquè vulneren els drets humans i la memòria de les víctimes del franquisme”.
En esta línia, el cap de l’executiu espanyol ha afirmat que els líders de PP i Vox “comparteixen les mateixes polítiques, els mateixos insults, les mateixes faules i desinformació i, fins i tot, el mateix ideòleg de capçalera, José María Aznar”. Sánchez ha denunciat, a més, que la dreta i l’extrema dreta tenen “pseudomitjans de comunicació” que s’encarreguen de “propagar faules i desinformació” per a crear “desafecció en la ciutadania” i poder “imposar la seua agenda regressiva”.
Feijóo demana que Puente "dimitisca o siga destituït"
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, també ha aprofitat el teló de fons de les catalanes per a demanar que el ministre de Transports, Óscar Puente, "dimitisca o siga destituït" per haver provocat "una crisi política amb un país germà" com l'Argentina després d'acusar el president argentí, Javier Milei, d’"ingesta de substàncies".
En un míting a Badalona, acompanyat del candidat popular a la Generalitat de Catalunya, Alejandro Fernández, Feijóo ha deplorat este xoc diplomàtic, del qual ha responsabilitzat al govern de Pedro Sánchez. "Presumeixen de rellevància internacional, i acaben de crear una crisi política amb un país germà com la República Argentina. Demanen que no se'ls insulte, i ells insulten a tothom", ha denunciat Feijóo.
Immigració, tauromàquia o referèndum, els altres temes de la jornada
Estos no han sigut els únics temes que han protagonitzat la jornada de campanya a Catalunya. Quan falta només una setmana per als comicis autonòmics del 12M, immigració, tauromàquia o referèndum també han marcat l’agenda de dissabte.
El president de la Generalitat i candidat d'ERC a la reelecció, Pere Aragonès, ha alertat del “risc” que comportaria que després del 12 de maig no repetira com a cap de l'executiu, ja que ha dit que el PSC i Junts plantegen "projectes del passat".
Sense concretar amb qui preveu arribar a acords després de les eleccions, des de Pineda de Mar, Aragonès ha dit que buscarà aliances per a avançar cap a un referèndum acordat i el model de finançament “singular” que ha plantejat recentment.
Per la seua banda, el candidat de Junts, Carles Puigdemont, s’ha dirigit des d’Argelers, al Rosselló, a tots aquells independentistes que tenen dubtes sobre si votar el 12M: "És millor anar a votar amb dubtes que no tindre el dubte de quina Catalunya tindrem si governa Illa".
L’acte central de la formació, per al qual s’han mobilitzat dotze autocars des de Catalunya, l’expresident català els ha convidat a elegir "entre resignació o ambició".
La immigració ha centrat el discurs del president de Vox, Santiago Abascal, que ha proposat "deportacions massives" davant un fenomen que ha titllat de massiu i “il·legal” en un míting a Salt, municipi amb un 37% de població immigrant. Abascal s’ha desmarcat del PP en el seu discurs i ha culpat al Banc d'Espanya, la CEOE o els sindicats d'incentivar la immigració, que "té conseqüències en forma d'inseguretat en els barris".
Un altre de les notícies que han marcat la setmana, el de la retirada del Premi Nacional de Tauromàquia, també ha protagonitzat el míting de Comuns Sumar al Prat del Llobregat. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha demanat este dissabte al PSOE "que rebutge al Senat la moció anunciada pel PP" en la qual es demana no retirar el reconeixement, ja que "no s'ha de premiar la tortura animal". Després de recordar que el govern de coalició PSOE-Sumar va aprovar la passada legislatura la Llei de Benestar Animal, ha valorat que "hui dia qui està a favor de la tortura animal està en franca minoria tant a Catalunya com a Espanya".