Sánchez encara el debat d'investidura marcat per la confrontació sobre la llei d’amnistia
El candidat a la presidència acudeix aquest dimecres al Congrés amb els vots garantits per a ser investit en primera votació per una majoria absoluta
El secretari general del PSOE i candidat a la Presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, encara aquest dimecres al Congrés el seu quart debat d'investidura en un moment de gran tensió política per la llei d'amnistia del procésque es tramitarà en les Corts i que estarà molt present en el ple convocat.
No obstant això, Sánchez acudeix a la cambra baixa amb els vots garantits per a ser investit per una majoria absoluta: 179 diputats i diputades votaran previsiblement a favor (PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC) i 171 en contra (PP, Vox i UPN). Serà la segona investidura amb èxit de Sánchez, després de les dues fallides el 2016 i 2019. A més, en aquesta ocasió, el líder socialista revalidarà el seu mandat en primera votació mentre que en la del 2020 va haver de ser investit amb majoria simple per 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions.
El Congrés celebra el segon debat d'investidura en poc menys de dos mesos després de les eleccions generals del 23 de juliol i Sánchez arriba com a segon candidat proposat pel rei després que el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, no obtinguera al setembre la confiança de la cambra. Són dos debats que es preveuen ben diferents, ja que hui és molt previsible que tots dos líders s'enfronten en un llarg cara a cara centrat en els pactes que ha tancat Sánchez amb Junts i amb ERC per a amnistiar als encausats del procés a canvi dels seus vots a favor.
Un intercanvi que no va tindre lloc en la investidura de Feijóo —la intervenció dels socialistes la va fer el diputat Óscar Puente— i que s'emmarca també en les protestes que el PP i Vox han portat als carrers, i en els continuats altercats protagonitzats per ultres de la dreta enfront de les seus del PSOE. Davant aquest escenari, el Congrés s'ha blindat, i des de dilluns passat les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat vigilen els voltants de la cambra i controlen les entrades i eixides dels carrers adjacents.
Calendari del debat d’investidura
Sánchez obrirà, a les 12:00 hores, la sessió d'investidura sense límit de temps per a exposar el programa de govern. La intervenció podria durar dues o tres hores aproximadament. Després del discurs del candidat, Armengol suspendrà el ple i fixarà l'hora de la represa, que previsiblement serà a les 16:00 hores.
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, serà el primer a intervindre en la sessió vespertina, ja que els representants dels partits pujaran a la tribuna de major a menor. Parlarà en un primer torn per un temps de 30 minuts i Sánchez pot replicar-li sense límit de temps. Feijóo pot tornar a intervindre durant 10 minuts i el candidat li pot contestar.
Els grups que entraran en el debat de la vesprada no seran tots, ja que dependrà del temps que utilitze Sánchez per a respondre-hi. En aquest sentit, fonts parlamentàries assenyalen que és molt probable que hi intervinguen, a més de Feijóo, Santiago Abascal per Vox i la vicepresidenta de l’executiu espanyol en funcions, Yolanda Díaz, com a líder de Sumar.
Dijous, la sessió començarà a les 09:00 hores, previsiblement, amb la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Posteriorment, parlarà en el ple Míriam Nogueras, com a portaveu de Junts. Probablement, Sánchez respondrà a cada soci parlamentari per separat, i després fer la rèplica als independentistes catalans, ho farà amb els portaveus d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, i del PNB, Aitor Esteban. Pel Grup Mixt han de repartir-se el temps els diputats d'UPN, Alberto Catalán; BNG, Néstor Rego, i CC, Cristina Valido.
Una vegada acabat el debat, la presidenta anunciarà l'hora de la votació, que es preveu a la vesprada i serà per crida. Els diputats seran cridats un a un, per orde alfabètic a partir d'una lletra triada a l'atzar. Els 350 diputats diran sí, no o abstenció i fonts socialistes reiteren que és altament improbable que hi haja algun diputat que es desmarque dins del seu grup parlamentari.