Sánchez declina comentar la querella que ha interposat contra el jutge Peinado

Tampoc ha fet referència a la declaració en la causa que investiga la seua dona i ha remés a una roda de premsa dimecres en La Moncloa

Pedro Sánchez durant la roda de premsa després del despatx amb el Rey Felip VI al palau de Marivent
Pedro Sánchez durant la roda de premsa després del despatx amb el rei Felip VI al palau de Marivent / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juliol 2024 - 21:34 Actualitzat: 30 de juliol 2024 - 21:44

“Ni dec, ni puc, ni vull”, referir-me a este tema. Així ha respost el president del govern, Pedro Sánchez, en ser preguntat per la querella per prevaricació que ha presentat contra Juan Carlos Peinado i per la seua declaració com a testimoni en la investigació de la seua dona, Begoña Gómez, per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. 

Sánchez s’ha excusat afirmant que, per respecte al despatx que ha tingut amb el cap de l’Estat, “ni deu, ni pot, ni vol” referir-se a este tema, i ha remés a la roda de premsa que farà demà dimecres a La Moncloa per a respondre preguntes al respecte. 

Així s’ha pronunciat el cap de l’executiu central en resposta a la primera pregunta que li han fet durant la roda de premsa que ha donat després del despatx que ha mantingut amb el rei Felip VI al palau de Marivent de Mallorca.

Pel que fa al preacord a què han arribat PSC i ERC per a la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat Catalana, el president afirmat que és “una extraordinària notícia” que marca l’inici d’una etapa nova en la política catalana. “És un acord bo per a Catalunya i per a Espanya”. 

Sobre este mateix tema, ha recordat que compta amb la unanimitat de la comissió executiva federal del PSOE, i que només va haver-hi una abstenció davant l’acord amb ERC. També ha manifestat el seu “profund respecte” a ERC i la consulta ciutadana i el desig que guanye el sí perquè significa que no hi haurà una repetició electoral i podrà començar a caminar la legislatura. 

Preguntat per la reforma del sistema de finançament, Sánchez, ha assenyalat que amb el sistema actual, tots els espanyols, independentment de la comunitat autònoma de residència, han patit les retallades més grans durant les legislatures en què governava el PP. Mentre que, amb el mateix sistema, durant els últims set anys del seu govern han tingut “els majors avanços” en transferències econòmiques.

En este sentit, ha destacat que és molt important tindre governs nacionals i autonòmics que creguen i treballen per a la fortalesa dels serveis públics. Així mateix, ha dit que no acceptarà cap lliçó del PP sobre igualtat entre espanyols i sobre compromís amb l’estat de benestar. 

Sánchez ha anunciat que al setembre convocarà una conferència de presidents en què tractaran, principalment, el problema de l’habitatge. El cap de l'executiu central ha subratllat que la carestia de l'habitatge és un dels eixos centrals de la política del seu govern perquè resulta un “drama” per a molts ciutadans, i per això ha reiterat el seu compromís de construir o posar a la disposició dels qui el necessiten 180.000 habitatges a preu assequible en el conjunt de la legislatura.

En este marc ha situat el recent conveni entre el Ministeri d'Habitatge i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a mobilitzar 6.000 milions d'euros en avals i préstecs a promotors públics i empreses amb la finalitat de construir 43.000 habitatges.

Respecte a l'exigència per via judicial dels governs autonòmics del PP perquè convoque la conferència de presidents per a tractar el repartiment de menors immigrants no acompanyats arribats a Canàries, Ceuta i Melilla, Sánchez ha dit que si no ho ha fet abans ha sigut perquè els processos electorals dels últims mesos mantenien en funcions diversos governs autonòmics, però ha remarcat que convocarà la conferència de presidents després de l'estiu.

Per al líder socialista, "el PP, en matèria d'immigració, com de moltes altres coses, ha assimilat el discurs de la ultradreta", i el seu bloqueig de la reforma de la llei d'estrangeria per a garantir el repartiment equilibrat dels menors immigrants contradiu l'obligació de les comunitats autònomes de prestar-los assistència.

També et pot interessar

stats