Sánchez, al president d'Israel: "La resposta a Hamàs no pot implicar la mort de milers de xiquets a Gaza"
El president del govern espanyol arriba a Jerusalem per a defensar davant d'Herzog i Netanyahu una conferència de pau que avance en la via dels dos estats com a única resolució del conflicte
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat al president israelià, Isaac Herzog, la condemna pels atacs terroristes de Hamàs i ha reconegut el dret del país hebreu a defensar-se, però ha avisat que la resposta a aquests atemptats "terribles" comesos el 7 d'octubre "no pot implicar la mort de civils innocents, inclosos milers de xiquets", a la Franja de Gaza.
L'espanyol ha arribat ja a Israel en una gira pel Pròxim Orient que el portarà també a Palestina i Egipte per a entrevistar-se amb els respectius mandataris i aportar idees i solucions al conflicte. Al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i al president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, els traslladarà un missatge clar: Espanya aposta per la via dels dos estats com a única manera de solucionar el conflicte que manté enfrontades les dues parts des de fa dècades. Això comporta la creació d'un estat palestí que coexistisca amb Israel, a través d'una conferència de pau.
A l'inici de la trobada amb Herzog, Sánchez li ha assegurat que Espanya "comparteix el dolor" del poble israelià per la brutal agressió que va dur a terme la milícia islàmica i s'ha felicitat de la imminent treva que han pactat els dos bàndols en guerra des de fa mes i mig i que permetrà l'alliberament de part dels ostatges. Israel té dret a defensar-se, ha sostingut el president, que alhora ha insistit en la necessitat de complir amb el dret internacional per a protegir els civils "coste el que coste" i permetre l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza de forma sostinguda per a evitar que la gent es mora de fam.
Una agenda atapeïda
L'avió de la força aèria espanyola en què ha viatjat Sánchez ha aterrat a l'aeroport de Tel-Aviv, capital d'Israel, i allí l'ha rebut l'ambaixadora d'Espanya al país, Ana María Salomón. La visita del mandatari coincideix amb el primer alto el foc des dels atacs terroristes que la milícia armada de Hamàs va perpetrar el 7 d'octubre i que ha sigut possible gràcies a un acord entre les dues forces bel·ligerants per a bescanviar ostatges israelians per presos palestins. Tot i això la treva, prevista per a començar aquest dijous, s'ha ajornat almenys un dia.
Després de pernoctar a Jerusalem, Sánchez ha iniciat aquest dijous una agenda frenètica amb l'homòleg de Bèlgica, Alexander De Croo —país que rellevarà Espanya en la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea a partir de l'1 de gener— que inclou reunions amb Netanyahu i Abbas.
També ha visitat el quibuts de Be'eri, una comunitat agrària israeliana situada a vora cinc quilòmetres de la Franja de Gaza on la incursió de Hamàs va deixar 85 morts i 30 ostatges. El dirigent espanyol ha recorregut la zona amb l'homòleg belga i ha dit sentir-se "espantat". En alguns punts de terra, encara es veuen les petjades dels milicians islamistes.
Abans d'aquest recorregut pel quibuts, el president espanyol i el belga s'han vist les cares amb Netanyahu i el president d'Israel, Isaac Herzog. Davant de tots dos, Sánchez ha reiterat la rotunda condemna d'Espanya als atemptats de Hamàs, però alhora els ha reclamat que hi haja una resposta proporcionada per a evitar patiments a la població palestina, i també que es permeta l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Ha defensat davant les autoritats hebrees la coexistència de dos estats (Israel i Palestina) com a única solució per a resoldre el conflicte i reiterarà la proposta de convocar en uns mesos una conferència de pau que avance en aquesta direcció.
El mateix missatge exposarà igualment a Mahmud Abbas a Ramal·lah. Sánchez ja es va trobar el mes passat amb el líder de l'ANP al Caire, on coincidiren en una cimera internacional que va analitzar la situació a Orient Mitjà. Després de reunir-se amb Abbas, Sánchez viatjarà a Egipte, on divendres se citarà amb el president del país, Abdelfatah al-Sisi, i amb el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, i es desplaçarà també amb el primer ministre belga al pas de Rafah, fronterer entre Gaza i Egipte. Allà preveu reiterar el ple compromís d'Espanya per a continuar incrementant l'ajuda a la cooperació per al poble palestí.
Aquesta gira de Sánchez és el primer acte de l'agenda internacional després d'haver revalidat el càrrec de president del govern espanyol. En el debat d'investidura celebrat fa una setmana al Congrés, el polític socialista va adquirir el compromís de treballar tant a Espanya com a Europa per al reconeixement de l'estat de Palestina. Tot i això, no planteja que es faça de manera unilateral ni immediata des d'Espanya, sinó que l'objectiu és treballar al costat d'altres socis europeus per a aconseguir-ho.