Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sánchez defén el reconeixement de l’estat palestí per a acabar amb el conflicte a Gaza

El president de torn del Consell de la UE reconeix que la comunitat internacional “ha mirat cap a un altre lloc” els últims anys

Declaració del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez / Efe
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'octubre 2023 - 21:07 Actualitzat: 17 d'octubre 2023 - 22:37

El president del govern espanyol en funcions i president de torn del Consell de la Unió Europea, Pedro Sánchez, ha defés aquest dimarts de vesprada que la solució per a frenar la violència i acabar amb el “conflicte” a la Franja de Gaza passa per la solució dels dos estats; és a dir, reconéixer Palestina com un estat. 

Després de la reunió del Consell Extraordinari de la Unió Europea, Sánchez ha comparegut a la Moncloa davant dels mitjans —en una intervenció sense preguntes— per a valorar la situació a Orient Pròxim arran de l'atac de Hamàs contra Israel i la crisi humanitària desencadenada pels bombardejos israelians contra la Franja de Gaza. Així, ha llegit una declaració com a representant en la seua doble condició política, i ha defés el paper d’actuació d’una Europa unida per acabar amb aquesta “descomunal” crisi humanitària. 

En aquest sentit, el cap del govern central ha deixat clar que la UE comparteix una posició “clara i comuna” de condemna “rotunda” als atemptats de Hamàs perpetrats contra Israel, de la petició al grup islamista perquè allibere els ostatges que té retinguts —ha mencionat l’espanyol Iván Illarramendi—, el reconeixement de Jerusalem a defendre's “en l’estricte respecte al dret internacional”, i en la urgència que el govern de Benjamin Netanyahu garantisca l’ajuda humanitària a la Franja. “És fonamental que Europa es mantinga coordinada davant una crisi d’aquesta transcendència”, ha valorat. 

Sánchez ha apuntat que la pròxima cimera internacional que se celebrarà a Barcelona el 27 de novembre és una “bona oportunitat” perquè Israel i Palestina s’asseguen “en igualtat de condicions” i es puga rellançar així el diàleg euroàrab. 

Autocrítica de la comunitat internacional

Durant la intervenció, el president del govern en funcions ha fet autocrítica i ha advertit que en els últims anys la comunitat internacional “ha mirat cap a un altre lloc” i que ha actuat com si l’estabilitat a Gaza es poguera solucionar per ella sola, “i aquesta idea era un profund error”. “La pau i la seguretat de la regió no seran possibles si no oferim un horitzó d’esperança al poble palestí, que ho necessita”, ha afegit. Així, ha destacat la importància de garantir l’arribada d’ajuda humanitària i començar a construir les bases per a una pau “justa i duradora”. 

En línia amb la declaració de Sánchez, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, també s’ha mostrat a favor davant Dels líders de la Unió Europea de reprendre "la qüestió de dos pobles i dos Estats" com a solució a llarg termini per al conflicte entre Israel i Palestina, han dit fonts pròximes al govern italià. En la seua intervenció per videoconferència durant la cimera, Meloni ha demanat reprendre un "reconeixement mutu" que incloga com a condició "el dret d'Israel a existir i a ser defensat". A més, ha tornat a condemnar l'atac perpetrat per Hamàs a Israel i ha subratllat l'interés del grup islamista d'impedir "el procés de normalització de relacions". 

Guerra Israel-Gaza