Sánchez demana a l'ONU que defense les democràcies de l'"onada extremista" que usa la por i la mentida
El president espanyol reivindica el feminisme com "el millor antídot contra l'extremisme reaccionari" i remarca el compromís d'Espanya amb els objectius climàtics
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet una crida aquest dimecres a la comunitat internacional perquè defensen les democràcies enfront de l'"onada extremista i reaccionària" que està usant "la por, la mentida i la manipulació" arreu del món. El mandatari ha intervingut davant l'assemblea general de l'ONU amb motiu de l'inici del seu nou període de sessions, l'últim acte de la seua agenda pública a Nova York abans d'emprendre el retorn a Madrid.
Sánchez ha exposat davant els líders mundials una sèrie de desafiaments als quals cal fer front, entre ells la defensa de la democràcia, els drets fonamentals, la igualtat i la justícia social, i ha remarcat que el feminisme és "el millor antídot contra l'extremisme reaccionari". En aquest sentit, ha destacat que Espanya defén de forma "valenta i decidida" els avanços en matèria d'igualtat. Com a exemple ha posat la reacció a la polèmica generada arran del bes no consentit de l'expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, a la futbolista Jenni Hermoso, campiona del món amb la selecció. "Espanya ha dit que s'ha acabat, i s'ha acabat amb totes les conseqüències", ha recalcat. Entre les batalles per a la plena igualtat, el president espanyol també ha fet referència a l'erradicació de la violència masclista.
Com a exemples d'amenaces contra la democràcia, el socialista ha citat igualment episodis com l'assalt al Capitoli als Estats Units el 6 de gener de 2021 i a les institucions del Brasil el gener de 2023, o els colps d'estat a Níger i Gabon. "Espanya sempre serà un soci compromés per a avançar en l'enfortiment de la democràcia" ha garantit, per a elogiar a continuació les negociacions de pau a Colòmbia o el procés constituent a Xile. I ha tornat a reclamar el retorn a la democràcia a Veneçuela "per a tornar l'esperança d'un futur d'oportunitats a la població".
Un altre repte a què ha fet referència és el de l'emergència climàtica. Sobre açò ha deixat clar que és necessari "valentia i determinació" perquè no hi ha una altra alternativa que accelerar les energies renovables, i amb solidaritat cap als països més vulnerables. "Hem d'impulsar una revolució tecnològica i econòmica sense comparació, possible únicament des d'un suport social massiu, decidit i global", ha afegit abans de recordar que Espanya ha adoptat els objectius més ambiciosos. Entre d'altres, ha destacat les inversions per més de 250 milions d'euros en fons per a l'acció i la justícia climàtica.
Essencial creu que és també treballar per la convivència, la pau i la defensa de la seguretat internacional. Aquest punt l'ha portat a reiterar el suport "total" d'Espanya a Ucraïna, com havia deixat patent poc abans en un fòrum en el Consell de Seguretat de l'ONU dedicat a aquest conflicte. Ací ha volgut tindre unes paraules de record per a la cooperant espanyola Emma Igual, neta d'una supervivent del nazisme adoptada per una família de Barcelona i que va morir quan un projectil va impactar en el vehicle en què viatjava per territori ucraïnés. El seu exemple, creu el president espanyol, ha de portar a una reflexió sobre la necessitat de prendre partit davant la injustícia i no callar davant la violació de drets humans i les normes de convivència entre nacions. "És moment de passar a l'acció perquè el temps s'esgota", ha advertit
Sánchez ha iniciat la intervenció expressant la solidaritat d'Espanya amb les víctimes del terratrémol recent al Marroc i les inundacions a Líbia i ha oferit ajuda per a mitigar els efectes d'ambdues catàstrofes. Com és tradicional en les intervencions davant l'assemblea de l'ONU de tots els presidents de govern espanyols, ha al·ludit a la situació al Sàhara Occidental i ha apostat per una solució mútuament acceptable en el marc de l'ONU. A més, ha garantit que continuarà fent costat a la població sahrauí en els campaments. També és habitual una referència a Gibraltar, i ací el cap de l'executiu ha repetit que confia que hi haja, com més prompte millor, un acord entre la UE i el Regne Unit respectuós amb la doctrina de Nacions Unides i amb la posició espanyola respecte a la sobirania i jurisdicció d'aquest territori.
En un moment en què Espanya presideix el Consell de la UE, el dirigent espanyol ha destacat els assoliments i el protagonisme d'Europa enfront dels qui deien que tenia "els peus de fang" i ha ressaltat la responsabilitat del continent per a impulsar transformacions en marxa com la digital. Al fil d'això, ha expressat el desig del nostre país d'albergar la seu de la futura Agència Internacional d'Intel·ligència Artificial.