Sánchez i Díaz reivindiquen els èxits del govern de coalició i mostren unitat davant la moció de Vox
Condemnada al fracàs, la iniciativa parlamentària ha propiciat que els partits es posicionen amb la vista posada en l’any electoral
L'extrema dreta ha marcat aquest dimarts l'agenda política espanyola amb una moció de censura, la sisena en democràcia, i una de les més atípiques. Davant aquesta iniciativa parlamentària, condemnada al fracàs per la falta de suport parlamentari, els líders del govern espanyol han aprofitat les seues intervencions per a reivindicar els “èxits” de la coalició i mostrar unitat. Una unitat que és especialment significativa després de les últimes desavinences per la llei trans i la del “només sí és sí”.
Més desapercebut ha passat el veterà professor i exdirigent del Partit Comunista d'Espanya (PCE), Ramón Tamames, que a pesar de defensar els motius que l'han portat a posar la cara i el nom en la iniciativa promoguda per Vox, no ha demanat un avançament electoral per a fer coincidir els comicis amb les autonòmiques i municipals del 28 de maig. Una petició que sí que ha traslladat el líder de Vox, Santiago Abascal, que en l'obertura del debat ha enumerat una sèrie de raons per a desallotjar a Sánchez del Palau de la Moncloa. Al seu judici, el cap del govern és un polític "caducat" i amb un projecte "en descomposició".
El debat, en canvi, sí que ha estat centrat en les formacions polítiques, que han posat de manifest la rellevància del 2023 com un any electoral en què el govern i l’oposició es juguen el futur. Líders parlamentaris de diferents grups li han retret a Tamames que l’estabilitat de l’executiu espanyol es jugarà a les urnes, en les eleccions autonòmiques i municipals al maig.
Sánchez enalteix els assoliments del govern de coalició
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat el debat de la moció de censura per a enaltir els assoliments de la coalició que lidera al costat d'Unides Podem i contrastar-los amb els riscos que suposaria per a Espanya una aliança entre el PP i el partit de Santiago Abascal. A més, Sánchez ha permés que també pujara a la tribuna Yolanda Díaz per a aportar la seua visió i simbolitzar, malgrat les diferències i a quinze dies de presentar la seua candidatura a les generals amb el projecte Sumar, l'objectiu comú dels dos socis.
L’aliança PP-Vox ha sigut un fil argumental de Sánchez, qui ha advertit al partit que presideix Alberto Núñez Feijóo —que no ha assistit al debat— que, amb la seua "indecent" abstenció en la moció, fa un "mal immens" a la democràcia i que Vox es cobrarà aquest "pagament en diferit" per a "saldar els deutes".
Sánchez s'ha mostrat respectuós amb Tamames malgrat els retrets que li ha llançat, com el de "blanquejar" a Vox prestant-se a encapçalar la moció, i molt més dur amb Abascal i amb una iniciativa que ha titllat "d’estrambòtica", "deliri" i "de terra cremada". Així, ha qualificat Vox com "el glutamat de la dreta, un simple potenciador del sabor extrem i radical" que només aporta odi, agitació als carrers, insults en el Parlament i mocions de censura estèrils, i ha acusat Abascal d'amagar-se darrere de l’exdirigent del PCE.
En una extensa defensa de la seua gestió, ha elogiat tots els ministres, unes lloances que després ha représ la ministra de Treball, Yolanda Díaz, des de la tribuna quan, en la seua resposta a Tamames, ha agraït a Sánchez tot "el que està fent" i ha citat també la faena d'uns altres dels seus companys, entre ells les ministres Irene Montero i Ione Belarra, que no han intervingut en aquesta jornada.
Abascal assegura que Sánchez és un polític “caducat” i “en descomposició”
Durant la sessió d'aquest matí, Abascal i Sánchez han acaparat la majoria del temps després d'intervindre tots dos durant quasi dues hores i mitja. El líder de Vox ha assegurat durant el debat que el president del govern és un polític "caducat" el projecte polític del qual està en "descomposició".
"I exactament per a això hem posat en marxa aquesta moció, perquè els espanyols vegen el grau de descomposició del seu projecte i el nivell de podridura dels aliats que sostenen el govern", ha afegit. A més, ha afirmat que Sánchez "sempre s'equivoca" i per això creu que ara "l'única cosa que importa és la manera que trobem els espanyols d'anar llançant a l'abocador de la història aquest llegat de ruïna, de divisió, de negligència que ha portat aquesta legislatura i ha portat aquest executiu".
Tamames carrega contra el govern “Frankenstein” de Sánchez
El candidat a president, que ha recordat la seua lluita per la llibertat des de la presó, ha justificat la moció en la reforma del Codi Penal propiciada per Sánchez. Ho ha fet en un discurs de vora una hora i que ha pronunciat des de l'escó en el qual habitualment s'asseu Abascal pels problemes de mobilitat que pateix.
Tamames ha carregat contra el govern "Frankenstein", ha acusat el president d'actuar com un rei que pot governar sense límits, li ha arribat a retraure, fins i tot, mentre intervenia Sánchez, el "totxo" de discurs que estava pronunciant, i ha defensat a Vox perquè ha dit que no veu a aquest partit fent res contra la Constitució.
Díaz critica Tamames per botar del PCE a Vox: "És confús escoltar-lo"
Aquesta defensa ha sigut un dels arguments de Yolanda Díaz, qui ha criticat a Tamames pel seu viatge ideològic des del PCE fins al partit d'Abascal. La vicepresidenta de l’executiu espanyol, que també ha enumerat els assoliments socials i econòmics del govern, ha fet valdre la lluita "invisible" de les dones per a recuperar la llibertat i ha acusat Tamames de tindre com a objectiu únic "enderrocar l'adversari".
Díaz ha criticat el viratge ideològic que ha experimentat des del Partit Comunista Espanyol, formació en què va militar i dirigir en els huitanta, fins a acabar representant el partit de Santiago Abascal. "És confús escoltar-lo", ha subratllat. La també ministra de Treball, que continua afiliada al PCE, ha assenyalat que va ser també gràcies a la labor d'aquest partit que ara Espanya gaudeix d'una democràcia: "Arribàrem fins ací gràcies també a la lluita d'un partit, junt amb altres, un partit del qual vosté formava part, i és confús sentir-lo intervindre sent candidat de Vox", li ha amollat.
Una mica més d'una hora ha durat la intervenció de la vicepresidenta, la qual cosa ha motivat que Tamames li reprovara que més que un discurs de moció haja sigut el de presentació del seu projecte, Sumar.
El debat de la moció ha prosseguit amb les intervencions dels portaveus dels grups, de menor a major representació parlamentària, amb l'absència de Sánchez i sense que Tamames haja pres ja la paraula per a respondre a cadascun d'ells. Dimecres serà la segona i última sessió amb els grups majoritaris, entre ells el Partit Popular, que es manté en l’abstenció, i el PSOE. Després d'ells, hi intervindrà de nou Tamames, que no té temps limitat, però el debat no acaba ací. Els portaveus dels diferents grups tindran un segon torn de deu minuts cadascun. I fins i tot podria tornar a comparéixer el govern, així com replicar el candidat.
Després dels debats es procedirà a la votació, que serà pública, amb cada diputat anunciant a viva veu el seu vot, dempeus des de l'escó. Perquè la moció prospere es necessita majoria absoluta, 176 vots, un llindar impossible per a Vox, donades les posicions fixades pels grups parlamentaris.