Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Sánchez no dimiteix: "Seguiré amb més força al capdavant de la presidència del govern espanyol"

El president espanyol confirma que continua en el càrrec, però crida a fer un "rebuig col·lectiu" del "fang" i el "joc brut" de les dretes per a "netejar" i "regenerar" la política

Sánchez, este dilluns en la compareixença des de la Moncloa

El president del govern d'Espanya, Pedro Sánchez, continuarà en el càrrec. Ho ha confirmat este dilluns en una compareixença institucional des del Palau de la Moncloa, després de cinc dies de "reflexió" personal davant del que considera una "campanya d'assetjament" contra ell i l'esposa, Begoña Gómez. Més de cent hores que han mantingut en suspens tot el país, pendent de la decisió que el mandatari podia prendre sobre el seu futur. "Assumisc la decisió de continuar, amb més força encara, al capdavant de la presidència del govern espanyol", ha proclamat Sánchez passades les onze del matí, després d'exposar les diverses consideracions que s'ha fet durant tots estos dies preguntant-se si valia la pena continuar o no.

Amb esta declaració d'intencions de nou minuts, el socialista dona així per soterrat, definitivament, el vaitot que va fer sobre la possible dimissió i que sobrevolava l'ambient després de la inèdita carta que va adreçar a la ciutadania dient que necessitava pensar sobre si el càrrec li valia la pena. Decisió, la de seguir, que en tot cas no ha presentat com "un punt seguit". "És un punt i a part, ho garantisc", ha recalcat abans de mostrar el seu compromís per a treballar "sense descans, amb fermesa", per la "regeneració pendent" de la política i l'avanç i la consolidació de drets i llibertats.

Sánchez continua com a president de l'executiu de la coalició que integren PSOE i Sumar, però reclama canvis en la política per a acabar amb el "joc brut" que, ha dit, impera hui dia. Per a ell, només hi ha una manera de revertir "esta situació", i és que "la majoria social" es mobilitze "com ha fet estos cinc dies, en una aposta decidida per la dignitat i el sentit comú, posant fre a la política de la vergonya que fa massa temps que patim". Un "rebuig col·lectiu" a la manera de procedir de la dreta i l'extrema dreta, i una "reflexió" conjunta que "òbriga pas a la neteja, la regeneració i el joc net". "Fa massa temps que el fang ha colonitzat impunement la vida pública i política, contaminant-nos de pràctiques tòxiques", ha advertit el dirigent. En esta motxilla és on emmarca "l'assetjament" que, des de "fa deu anys" pateix la seua família "a canvi" que ell presidisca el govern d'Espanya, ha lamentat.

Abans de desvelar en públic el que faria, Sánchez ha passat pel Palau de la Zarzuela per a comunicar-li la decisió al rei Felip VI i, posteriorment, s’ha tancat en una reunió d’urgència a la Moncloa amb el seu nucli dur. En esta trobada han estat presents la vicepresidenta primera, ministra d’Hisenda i número dos del PSOE, María Jesús Montero; el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán; i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

L’expectació era màxima, després de cinc dies d’incertesa. La bomba va esclatar dimecres de vesprada, quan Sánchez va publicar per sorpresa una carta oberta en les xarxes socials en què deia que necessitava prendre’s uns “dies de reflexió” per a sospesar si continuava al capdavant de l’executiu estatal. En aquella missiva a la ciutadania, sense precedents d’un president en la democràcia espanyola, el mandatari va lamentar la "campanya d'assetjament" i "atacs sense precedents" a què l'estava sotmetent la dreta i l'extrema dreta, tant a ell com a la seua família. Aquell mateix dia, hores abans, un jutge de Madrid havia obert diligències contra la dona de Sánchez, Begoña Gómez, per a investigar un suposat delicte de tràfic d'influències a partir d'una denúncia del pseudosindicat d'ultradreta Manos Limpias. La maniobra del magistrat Juan Carlos Peinado no està exempta de controvèrsia pel fet que la querella se sosté en huit retalls de premsa, un dels quals s'ha demostrat fals, ja que atribuïa a l'esposa del president unes subvencions que en realitat va rebre una altra dona amb el mateix nom i cognom. L'entitat denunciant mateixa, que dirigeix l'advocat i expolític Miguel Bernad, va arribar a admetre que podria estar basada en informació "falsa". 

Des que el president va obrir la porta a una possible dimissió, va desencadenar-se una onada massiva de suport entorn de la seua figura, començat per les files mateixes del PSOE i de milers de simpatitzants socialistes, que van traslladar-se des de tot Espanya a la seu del partit al carrer de Ferraz, a Madrid, per a participar en manifestacions multitudinàries clamant per la continuïtat de Sánchez. Un acte que es va replicar també en diversos territoris i federacions socialistes com la de València, on personalitats, afiliats i simpatitzants ompliren el carrer de l'Hospital per a demanar-li que es quedara. El president espanyol ha agraït este dilluns tota esta mobilització social i ha assegurat que ha "influït decisivament" en la reflexió que s'ha fet en els últims dies.

Imputació de Begoña Gómez

També et pot interessar