Sánchez: "Estem disposats a reconéixer les singularitats d'altres autonomies"

El líder del PSOE ha assegurat en el comité federal celebrat este dissabte que estan disposats a fer "noves transferències i a permetre que totes les comunitats recapten i gestionen més gravàmens"

El líder socialista i president del govern, Pedro Sánchez, durant el comité federal del PSOE este dissabte a Madrid / EFE

El PSOE ha reunit este dissabte el comité federal a Madrid que, tot i que contemplava com a únic punt del dia la convocatòria formal del Congrés Federal que tindrà lloc a finals de novembre, ha estat inevitablement marcat pel finançament autonòmic i més concretament pel nou sistema de finançament "singular" per a Catalunya pactat entre el PSOE i ERC per a facilitar la investidura de Salvador Illa. Ha sigut, de fet, la primera vegada des que se signara l'acord que els anomenats barons socialistes, molts d'ells crítics amb el text, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han coincidit i pogut debatre, a porta tancada, sobre esta qüestió.

Sánchez ha arrancat el comité federal amb un elogi al nou president de la Generalitat, Salvador Illa, i la promesa que el seu partit i el PSC faran avançar "en progrés, en convivència i en cohesió Catalunya i tot Espanya".

El líder dels socialistes no ha abordat el tema central de la reunió fins a més de vint minuts després de començar la seua intervenció: "el debat real sobre el finançament autonòmic no és entre territoris, sinó entre models", ha introduït. I ha anunciat que el finançament "singular" per a Catalunya també està obert per a la resta d'autonomies. "Estem disposats a fer noves transferències competencials, reconéixer singularitats, a permetre que totes les comunitats autònomes que ho desitgen, gestionen i recapten més gravàmens. Una qüestió coherent amb el nostre estat federal", ha matisat. També ha afegit que les comunitats autònomes rebran més diners, "duplicant els recursos del fons de compensació interterritorial".

En este sentit, el secretari general dels socialistes i president del govern espanyol ha descartat destinar els 18.000 milions d'euros per a les autonomies que divendres van reclamar Alberto Núñez Feijóo i els barons populars, perquè considera que "eixiran de les classes mitjanes i treballadores, i els els donaran en forma de rebaixes fiscals a l'elit privilegiada de les seues comunitats autònomes". "El nostre model és un altre", ha indicat Sánchez.

Així mateix, ha insistit que el projecte de la dreta és el de "les retallades, les desigualtats i les privatitzacions", posant com a exemple casos d'Andalusia, la Comunitat de Madrid, Extremadura i la Comunitat Valenciana. En l'últim cas ha afirmat que, amb el govern de Mazón s'ha augmentat el temps de resolució de les ajudes de dependència i s'han retallat un 20% les places per a persones majors en residències públiques.

L'objectiu del comité federal era convocar oficialment el Congrés Federal —òrgan màxim de decisió del partit— que tindrà lloc al novembre i al qual Sánchez ha confirmat que es presentarà per a ser reelegit com a secretari general del PSOE. Sánchez ha dit que "és l'hora de l'optimisme" i demana a la militància "noves idees, ambició i continuar construint per a crear la nova Espanya".

García Page exigeix veure l'acord signat amb ERC

Entre els assistents al conclave estava una de les veus més crítiques amb Sánchez, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que en arribar a la seu del carrer Ferraz ha manifestat la seua "preocupació pel país i pels valors més essencials de l'esquerra i la socialdemocràcia". García-Page, a més, ha exigit, en declaracions als mitjans de comunicació, poder veure el preacord que ha signat el PSOE amb ERC sobre la nova fiscalitat catalana, que ha titllat de "quota independentista".

Però també el secretari general del PSOE a Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, ha lamentat que en les últimes setmanes "ha faltat posar sobre la taula, en un espai de reflexió i diàleg, el model de finançament autonòmic".

Una altra de les veus crítiques ha estat la de Javier Lambán, secretari general del PSOE d'Aragó, que ha assegurat que l'acord amb ERC és "completament inconstitucional".

Morant aposta per un "model federal del país"

Diana Morant, secretària general del PSPV, ha apostat en la seua intervenció per un "model federal de país" que representa la "Espanya real", al mateix temps que ha demanat al PP que entre en este debat "amb la profunditat que mereix" i "sense demagògia".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la portaveu de l'executiva federal del PSOE, Esther Peña, que s'ha mostrat convençuda que el partit afrontarà "sense ambages, amb valentia i unitat" els reptes que té al davant i ha insistit que l'acord sobre el finançament de Catalunya és "transparent i públic".

El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, per la seua part, ha donat suport a Sánchez públicament per les seues "polítiques d'èxit en l'àmbit econòmic, social i en el territorial".

També et pot interessar

stats