Feijóo i Sánchez comuniquen al rei la disposició a ser candidats a la investidura
Els líders popular i socialista han traslladat al monarca que tenen els suports suficients per a començar a treballar en la formació del pròxim executiu estatal
El rei Felip VI tanca la ronda de consultes amb dos aspirants que han expressat formalment la seua disposició a ser candidats a la investidura. Tant el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, com el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, han traslladat al monarca que tenen els suports suficients per a començar a treballar en la formació del pròxim executiu estatal.
En una compareixença davant dels mitjans després de tancar la ronda de converses, Feijóo ha reiterat que està a disposició d’un possible encàrrec de Felip VI per ser el candidat del partit vencedor en les eleccions i per ser la formació que compta amb un “major suport”, 172 diputats, “només a quatre de la majoria absoluta”. De fet, el popular ha agraït públicament el suport d’UPN, Coalició Canària i de Vox, a pesar de les desavinences dels últims dies. “La relació de col·laboració amb Vox es mantindrà”, ha postil·lat, tot i que ha deixat clar la seua aposta per un govern en solitari del Partit Popular.
Durant la seua intervenció ha carregat contra el PSOE per invisibilitzar la victòria del PP: “Pretenen que no existisca, que siga una cosa secundària. Volen que els que han perdut les eleccions siguen els guanyadors i que els guanyadors perden”. També ha criticat els partits polítics que no han acudit a la citació amb el rei —sense citar-los expressament, ERC i JxCat—, sobre els quals ha comentat que aquest acte “deixa clar que ni els interessa Espanya ni la seua governabilitat” i que “no respecten les institucions democràtiques”. “Malament ens anirà si finalment l’executiu se sustenta en ells”, ha dit.
Prèviament a Feijóo, en una roda de premsa, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, també ha traslladat al rei Felip VI que vol presentar-se com a candidat en la investidura per a intentar formar el pròxim executiu. "Estic disposat a assumir la responsabilitat i a aconseguir la investidura", ha assegurat el socialista, qui s'ha mostrat convençut que el seu partit està "en condicions de reunir el suport parlamentari exigit" amb l'objectiu de "donar continuïtat" a la tasca que va emprendre el govern de coalició PSOE-Unides Podem en la legislatura passada.
Sánchez s'ha reivindicat davant del monarca com el garant de "l'única majoria parlamentària possible", que serà "progressista" i estarà encapçalada pel PSOE. "No hi ha una altra alternativa que reeditar un govern de progrés que consolide els avanços aconseguits aquests últims anys", ha proclamat. A parer seu, la capacitat dels socialistes per a liderar la formació del futur executiu espanyol va quedar acreditada dijous durant la constitució del Congrés, amb la socialista Francina Armengol erigida en nova presidenta de la mesa per majoria absoluta.
Per primera vegada en el seu regnat, Felip VI ha de triar entre dos aspirants per a encomanar la tasca de formar govern. Les urnes han dibuixat un escenari molt ajustat i incert en què cap dels partits té una majoria clara. Almenys, de moment. La ronda de consultes amb els set grups parlamentaris que han respost a la citació del monarca —Junts, Esquerra Republicana, Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec la rebutjaren— tampoc ha aclarit gens el panorama. Tot està en l'aire i damunt del tauler hi ha diversos escenaris possibles, fins i tot podria acabar en una repetició electoral si la investidura fracassa. O també pot passar que el cap de l'Estat opte per no proposar cap nom de moment i done més temps a la negociació política per tal de consensuar un candidat que aconseguisca amarrar els vots que calen per a tirar avant la votació. Són 176 en primera ronda, majoria absoluta, i més sís que nos en segona.
Felip VI té en les seues mans decidir, a partir d'aquesta vesprada, si proposa la comanda a Feijóo, a Sánchez, o a cap dels dos. El socialista, tot i estar disposat, ha assumit també que potser el rei triarà el popular. Al líder del PP, precisament, li ha advertit que la investidura no és un "tràmit d'exhibició" i ha deixat clar que els "esforços i contorsions" que està fent són "legítims" però "estèrils". Al rei li ha assegurat que "siga quina siga la decisió" que prenga, tindrà el suport dels socialistes.
Feijóo s'ha presentat davant del monarca amb 172 suports amarrats, després d'haver-se assegurat els vots a favor dels únics dos diputats d'Unió del Poble Navarrés (UPN) i Coalició Canària. De moment, Sánchez sols té compromesos els 152 que li proporciona l'aliança amb Sumar, la plataforma liderada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, i que inclou en les seues files Unides Podem, que va ser soci en la legislatura passada. Ni els nacionalistes bascos del PNB i Bildu, ni els independentistes catalans de Junts i Esquerra Republicana, ni el diputat del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) han aclarit quin serà el sentit del vot en un eventual debat d'investidura. A banda dels suports dels partits que han fet costat a la coalició PSOE-Unides Podem en els últims quatre anys, Sánchez necessita l'abstenció almenys d'algun dels parlamentaris de Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, amb qui actualment tenen negociacions en marxa. L'escenari és semblant per a Feijóo, a qui només li eixiran els números per a traure la investidura en segona volta amb l'abstenció d'algun diputat dels partits nacionalistes. Un escenari altament improbable ara mateix.
En els últims dies, a la seu de Ferraz ha cobrat força la tesi de deixar via lliure a una possible sessió d'investidura amb el líder dels populars com a candidat per tal de veure'l fracassar. Entenen que necessita una tercera "entropessada" per a "adonar-se de la realitat que l'envolta", és a dir, que el PP no té suports suficients i no és capaç d'armar una majoria parlamentària alternativa, més si va de la mà de Vox.