Sánchez exigirà a Brussel·les complir el pacte migratori davant de les propostes de Von der Leyen

La presidenta de la CE planteja crear centres de retorn per a immigrants il·legals fora de la UE, com els impulsats a Albània pel govern italià de Meloni

Arribada d'una pastera amb 152 immigrants d'origen subsaharià divendres al port de la Restinga, en El Ferros, les illes Canàries / Gelmert Finol
Arribada d'una pastera amb 152 immigrants d'origen subsaharià divendres al port de La Restinga, a El Hierro / Gelmert Finol (EFE)

El cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatja este dimecres a Brussel·les per a assistir dijous i divendres a la primera cimera UE - Consell del Golf i al Consell Europeu de tardor, on, escèptic amb les propostes sobre immigració de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, exigirà aplicar en la seua integritat el Pacte de Migració i Asil comunitari.

Von der Leyen planteja la creació de centres de retorn per a immigrants il·legals fora de la Unió Europea, com els impulsats a Albània pel govern italià de Giorgia Meloni.

Una mesura lloada pel president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i diversos governs com el del primer ministre britànic Keir Starmer, que pretén inspirar-se en el model italià per a atallar la crisi migratòria al Regne Unit després que Itàlia haja aconseguit avanços notables en la lluita contra la immigració clandestina.

Però Espanya ja s'ha mostrat crítica amb eixos plantejaments, i la portaveu del govern, Pilar Alegría, va expressar este dimarts el rebuig a la creació d'eixos centres i assegura que l'executiu continuarà defensant una aplicació "humanitària i solidària" del pacte de migració.

La qüestió migratòria serà un dels assumptes centrals de la cimera europea que reunirà a la capital belga els líders dels Vint-i-set. Una cita davant la qual Von der Leyen, en una carta a tots ells, ha proposat avançar en un enfocament comú sobre retorns i dissenyar formes innovadores de lluitar contra la migració il·legal.

Un pacte que recorden que es va tancar durant la presidència espanyola de la UE el segon semestre del 2023. L'executiu subratlla que del que es tracta ara és de complir-lo i posar en pràctica al més prompte possible eixe acord que busca un equilibri entre responsabilitat i solidaritat i subscriure'l en la seua totalitat, al mateix temps que rebutja les interpretacions que ha fracassat perquè es posa l'accent en el fet que ni tan sols s'ha posat en marxa encara.

Consideren que la carta de Von der Leyen té alguns elements molt vàlids; uns altres, no tant i altres que cal entendre millor, i consideren bo el debat que pot haver-hi entorn d'ella. Fins i tot, que es parle de mesures innovadores, sempre que es debata també de les mesures que ja estan acordades en el pacte de migració.

També el govern assumeix que hi ha diferències d'opinió entre els socis comunitaris sobre la manera d'enfocar la posició europea davant del conflicte al Pròxim Orient, un altre dels assumptes que serà present en els debats dels líders europeus.

No obstant això, es queden amb el consens existent sobre la condemna els atemptats de Hamàs contra Israel fa un any i per a exigir un alto el foc immediat i el respecte del dret internacional i el dret internacional humanitari.

Esta cita dels caps d'Estat i de govern europeus i àrabs propiciarà trobades bilaterals entre ells, i Sánchez té prevista una reunió amb el primer ministre de Kuwait, Ahmad al-Abdullah al-Sabah.

També et pot interessar

stats