Sánchez es garanteix el suport del pacte amb Sumar amb la mirada posada en la setmana del 6 de novembre

El Comité Federal del PSOE tractarà també la consulta a la militància sobre els pactes amb la resta de formacions polítiques

El president del govern espanyol en funcions aquest divendres en una roda de premsa des de Brussel·les
El president del govern espanyol en funcions aquest divendres en una roda de premsa des de Brussel·les / EFE/Moncloa/ Fernando Calvo
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 d'octubre 2023 - 06:30 Actualitzat: 28 d'octubre 2023 - 08:05

El PSOE celebra aquest dissabte un Comité Federal extraordinari, el màxim òrgan entre congressos del partit, per tal de pactar una pregunta a la militància que ratifique l'acord de govern signat amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, aquest dimarts.

El secretari general dels socialistes Pedro Sánchez, afronta aquesta reunió un mes abans que expire el termini per a negociar una majoria a favor de la seua investidura, amb l'assistència de veus crítiques contra l’amnistia als investigats pel procés, com la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page i amb els partits independentistes catalans avisant que les negociacions estan "encallades".

Encara que l'acord programàtic entre el PSOE i Sumar no tinga a hores d'ara la seguretat de poder dur-se a terme fins que no es tanquen els suports de la resta de grups parlamentaris, els socialistes el sotmetran a la votació de les bases, tal com estableixen els seus estatuts federals, que obliguen a consultar la militància socialista sobre una coalició de govern, com ja es va fer el 2019 amb el pacte amb Unides Podem.

Les consultes, però, sobre un possible pacte amb la resta de partits polítics amb els quals s'està negociant la investidura i, que en el cas de les formacions independentistes catalanes inclourien, en principi, una llei d'amnistia, no estan contemplades als estatuts del Partit Socialista. No obstant això, aquest divendres, des de Brussel·les, Pedro Sánchez es va mostrar disposat a consultar a les bases també sobre un possible acord d'investidura amb PNB, Coalició Canària, EH Bildu, ERC o Junts.

Aquesta s'espera que siga una de les parts centrals del discurs que Sánchez pronunciarà davant el Comité Federal el dissabte, que entre d'altres comptarà amb la presència del president de Castella-la Manxa. Emiliano García-Page, que ha confirmat l'assistència per a “escoltar els detalls de l’acord” i donar la seua opinió, ja s'ha manifestat en diverses ocasions contrari a l'amnistia i aquest divendres va titllar d'incoherents els independentistes catalans perquè "no poden demanar que se'ls perdone alguna cosa que diuen que han fet bé".

Les desavinences entre García-Page i Sánchez van dur, precisament, el president manxec a absentar-se en l'últim Comité Federal, que va tindre lloc el mes de juny per a aprovar les llistes del partit en les eleccions generals del 23 de juliol, després que Ferraz canviara algunes candidatures de la proposta.

La representació valenciana en aquest òrgan de decisió socialista està encapçalada pel secretari general del PSPV Ximo Puig, la ministra de Ciència i Innovació en funcions Diana Morant; el portaveu adjunt del PSPV, Arcadi España; i la senadora socialista per Castelló Amparo Marco, que estaran presents en l’acte d'aquest dissabte.

Compte arrere per a la investidura o noves eleccions

Després d’haver consumit la meitat de temps de marge per a les negociacions d'investidura, període que finalitza el 27 de novembre, l’escenari ideal per a l’executiu espanyol en funcions i també per a Ferraz, és poder celebrar el debat d’investidura la setmana del 6 de novembre. Això suposaria acabar de tancar les negociacions amb la resta de partits la setmana que ve, quan hi ha prevista la cerimònia de jura de la Constitució de la princesa Elionor, el 31 d’octubre, i està també el festiu de l'1 de novembre enmig.

D’aquesta manera, el PSOE s’asseguraria que Sánchez arribe al congrés del Partit Socialista Europeu, que se celebra el 10 i 11 de novembre a Màlaga, ja investit president.

No obstant això, les negociacions amb els partits sobiranistes catalans per a tancar la investidura continuen “encallades”.

Així ho traslladava aquest dijous a la nit el president de la Generalitat de Catalunya i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en l’acte Nit de l’empresa celebrat a Sant Cugat del Vallès, en el qual tots dos van intervindre.

Segons Aragonès, la negociació per a la investidura de Sánchez està encallada i fan falta avanços “ferms”, ja que “els terminis s'exhaureixen”. A la vesprada, veus del partit ja assenyalaven la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, com a principal entrebanc per l’avanç lent de les converses.

Quant a Junts, tot i que els resultats de la votació del Consell de la República de dimarts van demanar bloquejar la investidura de Sánchez amb un 74,9% dels vots, el líder Carles Puigdemont manté el pla negociador amb els socialistes.

En aquest context, es preveu que Sánchez faça una anàlisi de la situació política actual en la reunió. A més, el comité federal ratificarà els candidats socialistes per a les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc: José Ramón Gómez Besteiro i Eneko Andueza, respectivament.

També et pot interessar

stats