Sánchez inicia els contactes amb tots els grups excepte amb Vox per a tractar de lligar la investidura

El líder socialista té fins al 27 de novembre per a armar la majoria parlamentària suficient al Congrés i concretar la primera votació

Sánchez, en una imatge recent, a la seua entrada al Congrés dels Diputats
Sánchez, en una imatge recent, a la seua entrada al Congrés dels Diputats / Alberto Ortega (Europa Press)

Pedro Sánchez comença aquest dimecres les converses amb tots els partits polítics, excepte Vox, per a formar un nou govern de progrés que dure tota la legislatura. Tal com s'esperava, dimarts el rei Felip VI va confiar al líder socialista el segon intent d'investidura després del fracàs del popular Alberto Núñez Feijóo.

El líder socialista té fins al 27 de novembre per a armar la majoria parlamentària suficient al Congrés (absoluta en primera votació, simple en segona), quan s'hauria de celebrar, a tot tardar, la primera votació. Tot després que l'intent de Núñez Feijóo posara el calendari en marxa, segons ha recordat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que minuts abans de la compareixença de Sánchez informava de l'encàrrec del monarca.

No hi ha data per a la investidura, però vol que siga prompte. Sánchez també ha apostat per converses "discretes" en contrast amb els acords, que assegura que seran "transparents i coneguts". Si no aconseguira la investidura, hi hauria noves eleccions generals el 14 de gener.

Aquest dimarts, el líder socialista va convidar les forces nacionalistes catalanes a "superar les discòrdies del passat". El candidat socialista va defendre que amb la seua presidència s'ha millorat la convivència a Catalunya i va reivindicar la utilitat dels indults als líders del procés. "Confiava en els efectes beneficiosos i hui puc constatar que va ser una decisió encertada i ben presa en nom de l'interés general", va dir. El líder del PSOE entén que és l'hora de la "generositat, del compromís i del lideratge" per a resoldre "el problema polític". Fora de l'equació ha deixat el referèndum d'autodeterminació que, segons va manifestar, "és contrari al que sempre he defés amb la meua paraula i acció". 

També va anticipar la intenció, aquest dimecres, de reunir-se al Congrés amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb la qual ha confiat a poder reeditar un Govern progressista. I va dir que també té intenció de parlar amb el PP d'Alberto Núñez Feijóo, encara que ha deixat clar que no serà per a recaptar el seu suport ni per a "el que han fet ells d'apel·lar a la pitjor de les corrupcions, que és el transfuguisme".

També et pot interessar

stats