Pedro Sánchez: "En l'interés d'Espanya, defenc hui l'amnistia a Catalunya"

El líder socialista ha remarcat en el comité federal del PSOE que la proposta tindrà "un encaix plenament constitucional"

Reunió del Comité Federal del PSOE aquest dissabte a Madrid / À Punt NTC
28 d'octubre 2023 - 12:15

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha remarcat aquest dissabte que "en l'interés d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenc hui l'amnistia a Catalunya" pel que fa al "procés". El líder socialista ha posat l'accent a dir que "cal fer de la necessitat virtut" i ha remarcat que la proposta tindrà "un encaix plenament constitucional".

Sánchez presideix hui el comité federal del PSOE, una reunió que arriba enmig de les negociacions per a la seua investidura i amb l'objectiu de convocar una consulta a la militància sobre la política de pactes. En concret, la pregunta que podrà respondre la militància fins al pròxim divendres és: "Dones suport a l'acord per a formar un govern amb Sumar i obtindre el suport d'altres formacions polítiques per a assolir la majoria necessària?". 

Aquesta formulació obvia tota referència a la llei d’amnistia que exigeixen tant Junts com ERC. El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha explicat aquesta absència perquè encara “no està concretada”. Preguntat per aquesta qüestió, ha mostrat el seu suport perquè considera que cal “una solució a un conflicte que hem de superar a través de la convivència, la reconciliació i l’acord”. 

Dins de la representació valenciana també han destacat la ministra de Ciència i Innovació en funcions Diana Morant; el portaveu adjunt del PSPV, Arcadi España i la senadora socialista per Castelló, Amparo Marco. L’alcalde de Mislata i secretari general de la província de València PSPV, que també ha assistit, ha remarcat que “la militància està unida” i que “és el moment del diàleg i el consens”.

La majoria dels barons socialistes han tancat files amb Sánchez, a excepció del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha fet palesa la seua postura crítica amb els pactes amb formacions independentistes i rebutjat que es plantege “una mitja pregunta”. 

El partit ja va fer una consulta a la militància el 2016 en vista de la possibilitat de formar govern amb Ciutadans i més recentment, el 2019, amb Unides Podem. El resultat d'aquesta votació, en la qual podran participar 172.600 militants del PSOE, PSC i les joventuts d'ambdues formacions, es comunicarà el diumenge 5 de novembre.

El Comité Federal, del qual formen part com a membres nats els integrants de la comissió executiva federal del PSOE i els líders del partit a les comunitats autònomes, també ratificarà els candidats socialistes per a les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc: José Ramón Gómez Besteiro i Eneko Andueza, respectivament.

Aragonès: "El dèficit fiscal ofega Catalunya, País Valencià i Illes Balears"

Des de València, a la gala de lliurament dels Premis Octubre aquest dissabte de vesprada, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha donat per confirmada l'amnistia pel posicionament expressat per Sánchez. El també coordinador nacional d'ERC ha matisat, però, que "la solució al conflicte polític només pot passar pel referèndum".

Ara bé, Aragonès també ha recordat altres qüestions que des d'Esquerra Republicana s'han posat sobre la taula de negociació: el traspàs de Rodalies i la fi del dèficit fiscal. Al respecte, ha remarcat que aquest "ofega la ciutadania de Catalunya, però també del País Valencià i les Illes Balears, on tenim uns serveis públics, en global, siga quin siga el color del govern, amb un finançament inferior al que pertoca".

Feijóo: "No és convivència, és conveniència"

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat a Sánchez, que "sotmeta a la decisió de tots els espanyols" el pla d'aprovar una amnistia als dirigents del procés, que ha atribuït a la seua "conveniència", no a la convivència. El líder de l'oposició ha acompanyat el seu missatge en la xarxa X amb un vídeo de quan Sánchez rebutjava l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació seguit de la intervenció de hui davant el màxim òrgan del PSOE entre congressos en què dona suport a la mesura.

També et pot interessar

stats