Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sánchez, sobre les noves revelacions contra Ábalos del cas Koldo: "Qui la fa, la paga"

El PP demana la dimissió del president del govern espanyol, a què situa en el centre de la trama

El president del govern espanyol Pedro Sánchez al Vaticà / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat el compromís contra la corrupció de l'executiu espanyol arran de l'últim informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil del cas Koldo, que atribueix a l'exministre José Luis Ábalos un "paper de responsabilitat" en la trama i demana imputar-lo. "No hi haurà impunitat. Qui la faça, que la pague", ha manifestat Sánchez en el torn de preguntes en la roda de premsa posterior al seu encontre amb el papa al Vaticà, on ha marcat distàncies amb la gestió de la corrupció de l'executiu de coalició i la que van fer els governs del PP.  

"Des del govern, quan hi ha hagut un mínim indici de casos de corrupció s'ha actuat amb contundència, amb determinació i amb convicció i en este assumpte també ho hem fet des del primer moment", ha destacat Sánchez, que ha recordat que el PSOE va reclamar l'acta a Ábalos i va expulsar-lo del partit. L'exministre socialista està hui en el grup Mixt del Congrés.

Sánchez va cancel·lar la visita de Delcy Rodríguez

El cap de l'executiu espanyol també s'ha pronunciat sobre la controvertida visita de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, el gener del 2020, quan va trobar-se amb Ábalos a l'aeroport de Barajas. Segons l'UCO, l'exministre la va organitzar per interés personal de l'empresari Víctor de Aldama, el presumpte corruptor que els investigadors situen en el centre de la suposada trama de compravenda de mascaretes que s'investiga en el cas Koldo. L'informe policial assegura que la visita de Rodríguez es va fer amb coneixement de Pedro Sánchez.

"A mi, efectivament, l'exministre Ábalos em va informar d'esta visita privada de la vicepresidenta de Veneçuela Delcy Rodríguez i quan el Govern d'Espanya es va adonar que hi havia unes sancions individuals es va cancel·lar eixa visita", ha explicat el president espanyol.

Ábalos, un paper destacat en el rescat d'Air Europa

L'informe de l'UCO conté la transcripció de converses telefòniques de l'assessor d'Ábalos, Koldo García, i de l'empresari Víctor de Aldama, que compliquen la situació de l'exministre i generen ombres sobre algunes gestions. En elles es refereixen a Ábalos com El Jefe i a Sánchez com l'1. A Ábalos l'atribueixen, a més, un paper destacat en l'impuls del rescat d'Air Europa.

En les converses, Aldama avança el conseller delegat de Globalia (matriu de l'aerolínia), Javier Hildago, les reunions d'Ábalos per afavorir el rescat. "El Jefe està en SEPi amb altres dos per a això nostre", va dir-li Aldama. Els missatges van intercanviar-se al juliol i l'agost del 2020, dos mesos abans que el Consell de Ministres aprovara l'ajuda, que va suposar injectar més de 400 milions en l'aerolínia. Cal recordar que els governs europeus van regar de subvencions les empreses d'aviació comercial durant la pandèmia, per a evitar la fallida.

Del cas Koldo a la investigació a Begoña Gómez

El rescat a l'aerolínia espanyola ha estat en el centre de la investigació contra l'esposa del president espanyol, Begoña Gómez, que manté el jutge Juan Carlos Peinado. Hidalgo i Aldama (empresonat este dijous per un cas de frau amb l'IVA dels hidrocarburs) va reunir-se en dos ocasions a la seu de Globalia amb l'esposa de Sánchez, presumptament al voltant de l'Africa Center que dirigia Gómez. 

El nou informe de la Guàrdia Civil sobre el cas Koldo assenyala una reunió de Pedro Sánchez, l'exvicepresidenta Nadia Calviño i l'exministre José Luis Ábalos el 16 de julio de 2020 per a estudiar l'ajuda a l'aerolínia espanyola. Eixe mateix dia Begoña Gómez i Javier Hidalgo es van reunir a la seu de Globalia. Esta mateixa setmana, el set d'octubre, l'Audiència Provincial de Madrid va recomanar apartar esta part de la investigació "mentre no apareguen fets verdaderament nous de contingut incriminatori i valorats en resolució judicial motivada". 

Armengol creu que l'UCO reforça la seua versió

El cas Koldo investiga les presumptes comissions derivades de la compravenda de mascaretes amb diferents administracions espanyoles, per mediació de l'exassessor d'Ábalos, Koldo Garcia, que suposadament haurien reportat 6,7 milions en beneficis. Entre elles hi havia el govern de les Balears de Francina Armengol. La presidenta del Congrés creu que amb l'últim informe de l'UCO es corrobora la seua versió dels fets.

Segons arreplega l'últim informe de la Guàrdia Civil, Koldo García, l'exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, va parlar directament el 2020 amb la llavors presidenta d'illes Balears i actual presidenta del Congrés per a aconseguir que contractara una empresa de la presumpta trama de compravenda de màscares però per a adquirir PCR. Armengol li va donar el contacte amb la consellera de Salut, que al seu torn va desviar el tema als tècnics.

El PP situa Sánchez en el centre de la trama i li demana dimitir

Per contra, per al PP, les noves revelacions apunten directament a un presumpte paper del president del govern espanyol en la trama. La portaveu del Partit Popular al Senat, Alicia García, ha demanat Sánchez que dimitisca o convoque eleccions.

Sosté que "la corrupció eixia de la Moncloa i inundava tot el Govern" i que Sánchez és "la x de la trama i va mentir, ho sabia, el va tapar i a més va donar el vistiplau al rescat d'Air Europa o l'arribada a Espanya de la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez". Segons la senadora del PP, el president del Govern "ha assumit la corrupció de la seua mà dreta en el PSOE", per la qual cosa "només té dues opcions: ha de dimitir o convocar eleccions, no té més eixides".

Cas Koldo Imputació de Begoña Gómez