Sánchez obri la porta a modificar la llei d'enjudiciament criminal per a aconseguir el vot de Junts en l’amnistia

La reforma, encaminada a retallar el temps d’instrucció dels jutges, va acompanyada de “la màxima disposició” al diàleg amb la resta de partits

 

Pedro Sánchez, en un acte de la campanya electoral de Galícia, on va intervindre com a secretari general dels socialistes, aquest diumenge
Pedro Sánchez, en un acte de la campanya electoral de Galícia, on va intervindre com a secretari general dels socialistes, aquest diumenge / Rosa Veiga (Europa Press)

“Màxima disposició” al diàleg amb la resta de partits perquè la llei d'amnistia tire avant. És la postura que ha defensat aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, alhora que remarcava que la solució ha de ser consensuada i l’han de buscar entre tots. No obstant això, el cap de l’executiu ha recalcat que la proposició, tal com està redactada, cobreix "tots els supòsits" del procés. Així mateix, s’ha mostrat disposat a modificar la llei d'enjudiciament criminal per a convéncer Junts que vote a favor de la llei d'amnistia.

“Màxima disposició al diàleg, però sent conscients que hem aconseguit un bon acord i que cobrirà tots els supòsits que ara mateix incumbeixen el moviment independentista”, ha defensat Pedro Sánchez en una entrevista en La Sexta. Quan li han preguntat si es modificarà la llei per a incloure tots els tipus de terrorisme i el delicte d'alta traïció, com exigeix Junts, ha assenyalat que el PSOE ja va dir que “no”.

Sánchez ha defensat que l'actual text de la proposició d'amnistia és “bo”, perquè al seu parer, és una llei “reparadora, llei valenta i plenament constitucional”, a més “d’alineada amb el dret europeu”.

El cap del govern central ha instat a trobar una “solució” entre totes les formacions polítiques perquè tire avant la llei d'amnistia, que ell està “convençut que eixirà”.

Ara bé, Sánchez s’ha obert, com a part de la negociació de la llei d’amnistia, a fer una modificació de la llei d'enjudiciament criminal per a retallar el temps de les instruccions dels jutges. El president del govern espanyol creu que en les últimes setmanes s'han vist “instruccions que es prolonguen”, en referència a les últimes decisions judicials que podrien posar en perill que alguns líders independentistes com l'expresident català, Carles Puigdemont, es pogueren acollir a l'amnistia.

“Crec que hi ha elements que podem incorporar de millora i que poden esmenar alguns dels dubtes que puguen tindre aquestes formacions polítiques”, ha assenyalat. Considera, a més, que aquesta possible reforma “s'incardina perfectament” en la llei d'eficiència de la justícia que es va convalidar fa unes setmanes al Congrés.

En ser qüestionat de nou sobre aquest assumpte, que pretén no tocar el text de l'amnistia però sí una reforma que afecte la instrucció judicial, Sánchez ha assenyalat: "Parlarem amb els grups parlamentaris per a veure exactament quins marges tenim de millorar una llei que, insistisc, és valenta, és reparadora i, sobretot, és constitucional".

També et pot interessar

stats