Sánchez: “Persistim en el nostre deure de posar nom i rostre i de salvar de l’oblit els milers de víctimes de l’exili”
El president del govern espanyol ha rebatejat la llei de ‘concòrdia’ del PP i Vox com de “revisionisme històric”
“Hui més que mai, persistim en el nostre deure de recordar, de posar nom i rostre, de salvar de l’oblit i de reparar la memòria de milers de víctimes que van haver d’exiliar-se. Hui rendim tribut als espanyols i espanyoles privats de pàtria”. Així de contundent ha tancat este dimecres el discurs el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'acte institucional amb motiu del Dia d'Homenatge a les Víctimes de l'Exili, que ha sigut esta vesprada a Alacant. A la cita han assistit el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.
Des que va entrar en vigor la llei de memòria democràtica, el 21 d’octubre del 2022, el 8 de maig es commemora el Dia d'Homenatge a les Víctimes de l'Exili, coincidint amb l’aniversari de l'exili republicà al nord d'Àfrica i la partida de l’Stanbrook des del port d’Alacant cap a Orà. Esta cita vol retre homenatge als homes i dones que van patir l’exili a conseqüència de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Sánchez ha aprofitat l’efemèride per a parlar de les lleis de concòrdia en diverses comunitats autònomes on governen el Partit Popular i Vox, entre altres la Comunitat Valenciana. Així, les ha rebatejades com de “revisionisme històric” i ha assegurat que atempten contra la democràcia i suposen un “atac” al dret internacional. “Mai s’ha d’usar la història com a tàctica política. Ens pensàvem que en el 2024 la dreta hauria superat alguns debats, com dir dictadura al règim de Franco”, ha asseverat.
S’ha de ser mala persona per no atendre el relat de les víctimes de violacions dels drets humans durant el franquisme
En este sentit, el cap del govern central ha recordat que “recorreran a tots els mitjans” per a protegir la dignitat de les víctimes del franquisme. “S’ha de ser mala persona per a no atendre el relat de les víctimes de violacions dels drets humans durant el franquisme. El dolor no prescriu mai. Per tant, defensar la memòria és una obligació derivada dels nostres compromisos internacionals. Equiparar víctimes amb botxins és el contrari de la concòrdia”, ha deixat clar.
Pel que fa a la partida de l’Stanbrook del port d’Alacant, Sánchez ha reconegut la valentia i el compromís dels 3.000 espanyols i espanyoles que van deixar arrere el seu país “fugint d’un colp a la democràcia”: “En estos temps de negacionisme, les persones que lluiten contra la memòria són exemple de dignitat. Hem de preservar la seua memòria, per la seua i la nostra dignitat, per la defensa dels valors democràtics”.