Sánchez planteja posar fi a l'anonimat en les xarxes socials i reclamar responsabilitats als propietaris

El president del govern espanyol demana a Davos un front comú contra l'amenaça que suposen estes plataformes per a la democràcia

Pedro Sánchez en la reunión anual del Foro Económico Mundial en Davos.
Pedro Sánchez en la reunió anual del Fòrum Económic Mundial en Davos / EFE / Michael Buholzer

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat este dimecres al Fòrum Econòmic Mundial de Davos una sèrie de mesures als líders de la Unió Europea per a lluitar contra l'amenaça que, considera, suposen les xarxes socials per a la democràcia.

Posar fi a l'anonimat i poder reclamar responsabilitats als propietaris dels comptes que cometen delictes són dos de les propostes en les quals ha centrat la seua intervenció, en la que ha instat a "obrir els ulls" i adoptar decisions per a evitar els mals que comporta l’ús irresponsable o interessat d’estes plataformes. 

Sánchez ha demanat un front comú, ja que considera que "les xarxes socials estan afectant el sistema democràtic en tot el món", i que després de la promesa dels fundadors de les xarxes socials que estes servirien per a unir i apuntalar les democràcies amb noves idees, hi ha hagut efectes positius, però també altres que s'ocultaven com un "cavall de Troia". Entre elles, ha destacat el ciberassetjament, el discurs de l'odi, l'assetjament sexual, la invasió de la privacitat o l'auge de la violència.

En la seua anàlisi de la situació, ha subratllat que la desinformació i les notícies falses estan promogudes fins a tal punt que "el que anava a ser un espai per a un debat constructiu s'ha convertit en un camp de batalla minat amb manipulació i censura", que promouen potències estrangeres com Rússia per a afeblir les institucions i alterar els processos democràtics.

Ha assegurat que per a evitar l’actual situació totes les plataformes haurien d'estar obligades a vincular els comptes d'usuaris amb una identitat digital europea perquè, encara que s'usen sobrenoms o noms falsos, si es comet un delicte, les autoritats sàpien d'on prové i fer que rendisquen comptes per això.

Esta idea, que ha resumit en què per a cada usuari hi haja una identitat real, ha dit que no és un obstacle a la llibertat d'expressió, sinó un complement d'esta.

Un altre assumpte essencial, diu Sánchez, és que els propietaris de les xarxes hagen de retre comptes també si no compleixen les normes establertes per a estes plataformes. A este respecte ha posat l'exemple que si en un restaurant hi ha una intoxicació, l'amo és responsable, i d'igual manera els amos de les xarxes han de ser-ho si no compleixen i "els algorismes poden enverinar a la població".

A més, ha plantejat que s’obligue a les xarxes a "obrir la caixa negra dels algorismes d'una vegada per sempre" i complir plenament amb la llei de serveis digitals de la Unió Europea, reforçant la seua execució i també les sancions als qui no complisquen.

També ha reclamat reforçar la competència i la capacitat del Centre Europeu per a la Transparència Algorítmica, amb un finançament específic.

També et pot interessar

stats