Sánchez es postula per a la investidura: "Toca traduir la majoria social en una de parlamentària"

El PP diu ara que la negociació amb Junts per a fer Feijóo president "no està damunt la taula" i demana al socialista que "rectifique" i parle amb ell per a garantir la "governabilitat"

Sánchez, en un moment del discurs que ha difós en les xarxes aquest dilluns
Sánchez, en un moment del discurs que ha difós en les xarxes aquest dilluns / Efe

El president del govern espanyol en funcions, el socialista Pedro Sánchez, ja es proposa clarament per a ser el candidat en una eventual investidura i revalidar el càrrec. En un missatge de vídeo difós aquest dilluns en les xarxes socials ha assenyalat que quan es constituïsquen el Congrés i el Senat, el 17 d'agost, treballarà per a aconseguir una "majoria parlamentària" que permeta Espanya "continuar avançant" altres quatre anys. "Toca ara traduir la majoria social en una majoria parlamentària en el Congrés, i és el que farem quan es constituïsquen les Corts", ha assegurat sols un dia després de rebutjar la invitació de Feijóo per a reunir-se i encetar un diàleg que garantisca la "governabilitat" del país.

El PP es desmarca de qualsevol acostament amb Junts per Catalunya, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, durant la ronda de negociacions que puguen mantindre per a intentar investir Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol. Una negativa que arriba pocs dies després que el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, reconeguera que estaven disposats a explorar un possible diàleg amb la formació independentista sempre que fora "dins del marc de la Constitució". "Aquesta opció no està damunt la taula i, per tant, no tenim res més a dir", ha sentenciat ara la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, en una roda de premsa oferida aquest dilluns en la seu del carrer Génova, a Madrid.

Els resultats de les eleccions generals del 23 de juliol dibuixen un escenari complicat pel que fa a l'aritmètica parlamentària i la possibilitat de constituir un executiu estatal. Tot i que el PP va guanyar en vots i escons —en compta amb 137, després d'haver-li arrapat l'últim al PSOE per Madrid— té molt difícil armar una majoria parlamentària per a conformar govern perquè necessita el suport d'un dels socis de l'executiu anterior, compartit entre socialistes i Unides Podem, o bé el de Junts per Catalunya. En el cas del bloc d'esquerres, PSOE i Sumar arriben a 171 diputats si aconsegueixen afegir els socis de la legislatura passada, per la qual cosa també caldria el sí del partit de Puigdemont. Una abstenció podria ser-ne prou també sempre que recapten el vot favorable de Coalició Canària, una opció poc probable ara per ara.

Gamarra ha insistit aquest dilluns que la possibilitat de parlar amb els independentistes "no ha estat ni està sobre la taula" en el PP, i ha subratllat que són un partit "seriós, predictible i previsible". "Això significa que les qüestions sobre les quals alguns volen parlar no formen part ni formaran mai part sobre els assumptes de què el PP té plantejaments a l'hora d'abordar el futur del nostre país", ha afegit en referència a Junts, que ha demanat un referèndum a Catalunya i l'amnistia als polítics condemnats pel procés com a condicions per a donar suport a una hipotètica investidura del candidat del PSOE i president del govern en funcions, Pedro Sánchez.

Ben al contrari, el PP fa una exigència a Sánchez l'endemà de l'intercanvi epistolar entre Feijóo i el socialista: que assumisca que és "el perdedor" 23J i "rectifique" la negativa a reunir-se aquesta mateixa setmana amb el líder del PP, en comptes d'optar pel "bloqueig" i la "ingovernabilitat". Gamarra ha insistit que els populars no tiraran "la tovallola" i que Feijóo manté la intenció de sotmetre's a un debat d'investidura com a guanyador dels comicis. "Som molt tenaços", ha postil·lat la secretària general dels populars, qui creu que la carta amb què Sánchez ha contestat la missiva de Feijóo és una "absoluta falta de respecte als espanyols" i a "qui ha guanyat les eleccions".

També et pot interessar

stats