Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Sánchez rep Edmundo González després que el Congrés li demane reconéixer-lo president electe de Veneçuela

El cap de l'executiu trasllada a l'opositor antichavista que Espanya treballa "en favor de la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals" del poble veneçolà

Sánchez i González Urrutia, este dijous a la Moncloa / Fernando Calvo

El cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit este dijous a la Moncloa amb el líder opositor veneçolà Edmundo González Urrutia. La trobada ha tingut lloc l'endemà que el Congrés, amb el vot en contra del PSOE, instara el govern a reconéixer-lo com a guanyador de les últimes eleccions presidencials del seu país. També arriba just després que el president del Parlament de Veneçuela, l'oficialista Jorge Rodríguez, demanara aprovar de manera urgent una resolució perquè el govern bolivarià trenque "immediatament totes les relacions" amb Espanya, en resposta a la moció avalada per la cambra baixa.

Fonts de la Moncloa han confirmat a EFE que la trobada s'ha celebrat a les deu del matí, una vegada retornat Sánchez del viatge oficial que ha fet a la Xina per a fomentar les relacions comercials. El president ha traslladat al candidat opositor que Espanya treballa "en favor de la democràcia, el diàleg, i els drets fonamentals" del poble veneçolà.

González Urrutia va arribar diumenge a Madrid en un avió de la Força Aèria Espanyola, després d'haver estat uns dies refugiat en la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha assegurat que el govern espanyol ha facilitat l'eixida del polític de Veneçuela sense prestar-se a condicions ni contrapartides per part del règim de Nicolás Maduro.

De moment, i a pesar de la pressió del Congrés, l'executiu de Sánchez no es planteja ara mateix reconéixer la victòria de l'oposició veneçolana en els comicis presidencials del 28 de juliol. Es remet, en este assumpte, a la posició comuna que mantenen els socis de la Unió Europea, que continuen reclamant les actes electorals del procés.

El Parlament espanyol ha avalat una proposició no de llei del PP que exigeix el reconeixement de González Urrutia com a legítim vencedor de les eleccions presidencials veneçolanes gràcies al suport clau del PNB, que es va desmarcar del bloc de la investidura i va votar amb el principal partit de l'oposició i Vox. El govern i el PSOE acusen els populars de buscar només la "divisió" i insisteixen en l'aposta per mantindre la unitat dels socis comunitaris.

En un comunicat difós a través del perfil de la xarxa X després d'arribar a Espanya, González Urrutia va agrair "profundament" al govern espanyol que l'acollira, agraïment que va reiterar la seua filla Carolina en llegir un missatge de son pare durant una concentració celebrada dimecres davant del Congrés, quan es debatia la iniciativa del PP per a reconéixer la victòria del dirigent antichavista.