Sánchez o repetició electoral: Felip VI inicia la segona ronda de consultes per a la investidura

ERC i Junts han fet un front comú per a condicionar una investidura de Sánchez en què s'establisquen les bases per a un nou referèndum d'independència

El rei Felip VI rep Pedro Sánchez, aquest dimarts
El rei Felip VI rep Pedro Sánchez en l'anterior ronda de consultes / Chema Moya (Efe)

El rei Felip VI inicia aquest dilluns al palau de La Zarzuela la segona ronda de consultes d'aquesta legislatura per a designar candidat a la investidura, després de l'intent fallit del president del PP Alberto Núñez Feijóo. Previsiblement, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, serà el nou candidat a president del govern espanyol. 

Divendres, després de la reunió entre el cap de l’Estat i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, la Casa del Rei va informar que les consultes amb els representants dels partits polítics d’aquesta legislatura se celebraran dilluns i dimarts

Així, com és habitual, la llista de formacions s’ha ordenat de menys a més suport electoral. Per tant, la ronda s’iniciarà a les 11:00 hores amb el president de la Unió del Poble Navarrés (UPN), Javier Esparza. El partit va aconseguir un escó el 23 de juliol amb el qual va donar suport a la investidura de Feijóo.

Una hora després està citada la diputada de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, que va firmar un acord per a donar suport a la investidura de Feijóo. Els nacionalistes canaris, però, no es tanquen a negociar també amb el PSOE si primer es fan realitat transferències que considera incomplides i si després assumeixen el que anomenen l'“agenda canària”.

A les 13:00 hores serà el torn del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que representa cinc diputats jeltzales. Els nacionalistes bascos van rebutjar la investidura del líder del PP i només contemplen negociar amb el PSOE, encara que fins ara no han començat les negociacions sobre el paper i creuen que primer els socialistes haurien de convéncer Junts.

A la vesprada arribarà el torn de Sumar i Vox. A les 16:30 h, Yolanda Díaz acudirà en representació dels 31 diputats i diputades que va obtindre la confluència electoral que encapçala. Dins de l'espai, soci preferent del PSOE, Podem intenta marcar un perfil propi i pressiona perquè Irene Montero revalide el seu càrrec com a ministra d'Igualtat en un hipotètic executiu estatal de coalició.

Una hora més tard i amb el president de Vox, Santiago Abascal, finalitzarà la primera jornada de consultes. Els 33 diputats de la formació ultradretana ja van donar suport a la investidura del líder del PP i el partit ha deixat clar que s'oposarà a la reelecció de Sánchez.

L'endemà serà el torn del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. El monarca no podrà sondejar, però, quatre formacions que tradicionalment es neguen a acudir a les consultes amb Felip VI: Esquerra Republicana de Catalunya, Junts, EH Bildu i el BNG.

En els últims dies, les forces independentistes catalanes han arribat a un acord per a fer un front comú negociador. Així, a més de demanar l'amnistia per a tots els encausats pel procés, exigeixen que s'establisquen les bases per a una nova consulta sobre la independència de Catalunya.

Tant el PSOE com el PSC han avisat en un comunicat conjunt que “no hi ha avanç possible” per aquest camí i han reiterat “la voluntat d'apostar pel diàleg, sempre dins de la Constitució”.

Noves eleccions el 14 de gener si cap candidat suma una majoria

La Constitució estableix que es poden tramitar successives propostes d'aspirants a president fins que transcórreguen dos mesos des de la primera votació d'investidura, és a dir: des del dimecres 27 de setembre.

Però, si en els dos mesos següents —a tot estirar el 27 de novembre— cap candidat aconsegueix l'aval de la cambra baixa, la presidència del Congrés sotmetrà a la signatura del rei el decret de dissolució de les dues cambres i es convocaran noves eleccions. Segons aquests terminis, els nous comicis tindrien lloc el diumenge 14 de gener i la campanya electoral tindria un format més reduït.

També et pot interessar

stats