Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Sánchez titla “d’enorme hipocresia” que les autonomies del PP demanen més finançament i els populars voten en contra de la senda de dèficit

El president del govern espanyol assegura que el “pla A” continua sent aprovar uns pressupostos generals de l'Estat per al 2025

El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la compareixença en l'assemblea de l'ONU / Moncloa
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de setembre 2024 - 21:22 Actualitzat: 25 de setembre 2024 - 22:25

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha titlat este dimecres d'“enorme hipocresia” que els presidents de les comunitats autònomes governades pel Partit Popular demanen un nou sistema de finançament autonòmic i més recursos econòmics, però no exigisquen al seu grup parlamentari al Congrés que vote a favor de l'aprovació de la senda de dèficit, quan esta contempla 12.000 milions d’euros més per a les comunitats autònomes. 

Així s’ha pronunciat Sánchez en una roda de premsa des de Nova York, on se celebra l'Assemblea general de l'ONU, en ser preguntat per les negociacions per a aprovar els pressupostos generals de l’Estat de 2025.

“És important apel·lar al sentit d’Estat de totes les forces parlamentàries”, ha assenyalat, ja que considera que "quan no s’acorden els pressupostos, no guanya o perd el govern o un partit, sinó que perd la ciutadania que veu minvats els recursos per a fer polítiques socials". És per això que el cap de l'executiu espanyol ha insistit en el fet que "cal ser coherents, no es pot defendre més finançament en les comunitats autònomes i votar en contra d’esta senda d’estabilitat”, ha postil·lat. 

En esta línia, Sánchez ha manifestat que “el pla A del govern d’Espanya és aprovar els pressupostos generals de l'Estat” i això, ha dit, és el que tractaran de negociar amb tots els grups parlamentaris excepte amb Vox i amb el PP que, "amb el rebuig de la senda de dèficit s’ha autodescartat per al diàleg". “Però pas a pas, primer anem a la senda d’estabilitat”, ha puntualitzat. 

Assegura que el govern espanyol no renunciarà a fer els seus deures, però que vol fer-ho des de l’acord i, per això, és important que la senda de dèficit siga acceptada i validada per la majoria parlamentària. Per això, explica, han retirat la proposta inicial, per a donar una oportunitat a l’acord i ha avançat que l'executiu espanyol que els habituals socis, en referència a Junts (27 octubre) i ERC (30 novembre), celebren els seus respectius congressos.

"L'exclusió de Felip VI és inacceptable”

Pel que fa a la crisi diplomàtica oberta amb Mèxic per la negativa del govern espanyol d’enviar representants a la presa de possessió de la presidenta electa Claudia Sheinbaum perquè no s’hi ha convidat Felip VI, Sánchez ha afirmat amb rotunditat que la del cap de l'Estat és una exclusió “inacceptable” i “absolutament inexplicable pel grau de relació que tenen ambdós països”.

Sánchez ha insistit que Espanya considera Mèxic un país germà i, per això, el cap de l’Estat ha participat en totes les seues preses de possessió. “No podem acceptar eixa exclusió”, ha subratllat i ha manifestat que per este motiu no hi assistirà cap representant de l'executiu espanyol.

El president Sánchez ha assenyalat també que sent “frustració” perquè tant Mèxic com Espanya tenen governs progressistes i són països germans que haurien de tindre bones relacions polítiques. 

Preguntat per la necessitat de demanar disculpes, ha dit que considera que Espanya ja ha manifestat la seua posició al respecte “i no jo, sinó el cap de l’Estat i el govern en conjunt”. Així mateix, ha manifestat “la nostra enorme gratitud” per l’ajuda que Mèxic va brindar als refugiats de la Guerra Civil espanyola durant el mandat del president Lázaro Cárdenas que, fins i tot, va posar vaixells per a rescatar exiliats. Un gest que, segons Sánchez, en este moment seria “absolutament revolucionari per solidari”. “Reivindique eixe Mèxic i eixa Espanya, i em sent molt més pròxim a eixos valors i principis”, ha afirmat.

Crida a la pau en el Pròxim Orient

Respecte al conflicte d’Israel al Pròxim Orient, que ara s’ha traslladat al Líban, deixant el país a punt d’una “guerra total”, el president del govern espanyol ha afirmat que es tracta d’una qüestió de màxima gravetat i que “el risc d’extensió del conflicte a tota la regió és cada vegada més real”. Per això ha fet, “una vegada més”, una crida al cessament de les hostilitats en la regió i ha condemnat la pèrdua de vides innocents.

Pedro Sánchez ha reiterat la reclamació d’un acord d’alto el foc imminent, l’alliberament dels ostatges i que l’ajuda humanitària arribe a Gaza. Així mateix, ha insistit que el govern espanyol dona suport a “la posada en marxa d’un procés polític per a fer realitat la solució dels dos estats”, que és la postura que ha defés el seu executiu des del principi. 

A més, Sánchez ha dit que, en el marc de l’assemblea de l'ONU, ha mantingut converses amb el president de l'Estat de Palestina, Mahmud Abbas, i ha anunciat una futura cimera bilateral entre els dos països. 

També et pot interessar