Sánchez i Torra acorden reunir mensualment la taula de diàleg sobre Catalunya però evidencien les discrepàncies
El govern espanyol no reconeix el dret a l'autodeterminació que reivindica la Generalitat de Catalunya i diu que hi ha una negociació "molt complexa".
La primera reunió de la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya ha acabat quasi tres hores després de començar. Els dos executius, encapçalats pels presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, han acordat que la cita es repetirà mensualment en trobades que se celebraran alternativament a Madrid i a Barcelona, sense estar ells presents. Sí que participaran en les reunions que se celebraran cada sis mesos per a avaluar els progressos de la negociació, o en cas que siga necessari adoptar algun acord.
Les dues parts han eixit de la trobada amb bon sabor de boca. En un comunicat que han emés de forma conjunta han explicat que s'ha constatat tant la "naturalesa política del conflicte" com que requereix una "solució política". Un punt de partida sobre el qual caldrà treballar en les pròximes trobades que seguiran la d'aquest dimecres, per tal d'"impulsar el diàleg, la negociació i l'acord", segons han afirmat. Tot i això, afegeixen que qualsevol acord que s'adopte en el si de la taula haurà de formular-se "en el marc de la seguretat jurídica".
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, exercia d'amfitrió d'una reunió sense orde del dia consensuat, tot i que la delegació catalana ha volgut parlar des del primer moment d'amnistia i del dret a l'autodeterminació. I així ho ha reivindicat el mateix president català, Quim Torra, en una roda de premsa posterior a la trobada, en què ha lamentat que continua sense haver-hi "una resposta clara" per part del govern d'Espanya respecte aquestes qüestions.
El dirigent autonòmic ha explicat que hi ha hagut un "debat honest i franc" per part de les dues bandes, i que la trobada ha estat marcada per la "llibertat de plantejaments". Però més allà de l'acord de celebrar reunions mensuals, un punt de partida, s'ha posat de manifest la "discrepància" i la "distància", en paraules de Torra, que hi ha pel que respecta a l'origen, naturalesa i vies de solució del conflicte existent entre Catalunya i l'Estat. Per això, ha exigit a l'executiu de Sánchez que s'aprofundisquen aquests aspectes, que qualifica de "democràtics".
Sí que coincideixen les dues delegacions en la necessitat d'aïllar la taula de diàleg de qualsevol fet que puga interferir-hi, com ara les pròximes eleccions catalanes, encara sense data, o la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat.
En representació del govern espanyol, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha reconegut que hi ha per davant una negociació "molt complexa" i que no s'esperen resultats a curt termini. "Som conscients de les coses que ens separen", ha assenyalat. Tot i això, des de La Moncloa consideren que la reunió suposa un primer pas "molt important" per a avançar en la "normalització de les relacions institucionals" entre l'Estat i Catalunya després de "deu anys de confrontació i retrets", ha dit Montero. Sobre el dret d'autodeterminació que invoca Torra, la portaveu governamental ha confirmat que el president Sánchez ha traslladat al català que no el comparteix.
La constitució d'aquesta taula de diàleg era la condició necessària que havia posat Esquerra Republicana de Catalunya per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.