Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Sánchez trasllada a les ONG que el govern espanyol treballa per a tancar un acord sobre menors migrants

Una vintena d'entitats benèfiques es reuneixen amb el president espanyol per a demanar la implementació del pacte migratori europeu

Sánchez, reunit este dilluns amb representants d'ONG especialitzades en migració / Javier Lizón (EFE)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat a les vint oenegés especialitzades en migració amb les quals s'ha reunit este dilluns que el seu equip treballa per a buscar amb els grups polítics del Congrés un acord que establisca un acolliment vinculant de menors migrants entre les comunitats autònomes. Entre les entitats que han acudit a la cita a La Moncloa estan CEAR, Accem, Amnistia Internacional, Xarxa Acull, Creu Roja o el Servei Jesuïta a Migrants.

Esta trobada s'ha produït en plena tempesta política per la immigració, amb acusacions creuades entre l'executiu de coalició de PSOE i Sumar i el PP. De fet, este cap de setmana el principal partit de l'oposició va decidir suspendre les converses que estava mantenint amb l'executiu sobre la reforma de l'article 35 de la llei d'estrangeria per a derivar els menors migrants des de zones tensionades com Canàries o Ceuta cap a altres comunitats autònomes. Este dilluns, a més, la vicepresidenta valenciana i consellera de Servicis Socials, Susana Camarero, ha acusat el govern espanyol de derivar a la Comunitat Valenciana menors migrants fent-los passar per persones adultes, cosa que fa que molts xiquets convisquen amb adults als centres d'acollida.

En un comunicat, el govern espanyol ha assegurat que "busca un acord amb els grups polítics" per a reformar l'article esmentat, de manera que es "permeta agilitzar el trasllat de menors que arriben a Canàries i millorar-ne així la situació". Presidència també ha destacat el treball fet de cara a la reforma del reglament d'estrangeria per a millorar el sistema d'arrelament.

Per la seua banda, les ONG assistents a la reunió han demanat a Sánchez la implementació del Pacte Europeu de Migració i Asil, ferramenta acordada sota la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i aprovada per l'Eurocambra el mes d'abril passat. En un comunicat conjunt després de la reunió, han remarcat que esta eina és clau per a millorar la situació de la infància migrant no acompanyada i han destacat també la urgència de "resoldre la situació en la qual viuen milers de persones migrades" a Espanya, "sense drets", perquè es troben en situació administrativa irregular.

Així mateix, han traslladat al president espanyol la preocupació per alguns aspectes concrets del pacte, com la introducció de nous controls "previs" a l'entrada al territori, els canvis en els procediments d'asil, els retorns accelerats en frontera, la reducció de garanties procedimentals i el risc d'un ús excessiu de la detenció.