Sánchez fa un balanç triomfal del primer any de la coalició PSOE-Sumar: "Governarem, que altres continuen fabulant"
El cap de l'executiu espanyol defensa l'acord fiscal amb ERC per a la investidura d'Illa a Catalunya, que veu com un pas cap a la federalització de l'Estat, i explica com un "no-cas, fruit de la frustració" política, la investigació judicial a la seua dona
El president espanyol Pedro Sánchez ha tret pit sobre la gestió del govern en el balanç semestral sobre l'acció de l'executiu. Una compareixença en què ha celebrat l'acord amb ERC per una nova fórmula de finançament per a Catalunya i ha valorat com un "no-cas", una "faula" i un atac a la presidència del govern espanyol la investigació judicial contra la seua dona. "És un bon temps per a la gent optimista i un temps roí per als derrotistes, que algun n'hi ha", ha manifestat Sánchez al principi de la seua intervenció, que ha obert anunciant un nou acord en matèria de pensions amb els sindicats i la patronal, el quart que signa l'executiu amb els agents socials.
A continuació, ha repassat les lleis aprovades per l'executiu, les conquestes socials i els indicadors econòmics del govern, entre els quals ha destacat el creixement del 2,9%, per damunt dels pronòstics i la mitjana de la UE, la creació de 426.000 nous llocs de treball i la reducció de l'atur a xifres anteriors a la crisi de 2008. "No hem parat en estos huit mesos" ha explicat Sánchez, que ha assegurat que la gestió de l'executiu ha permés recuperar l'estat del benestar de les retallades del Partit Popular i situar Espanya en "la direcció correcta". Alhora, ha admés que "queda molt a fer" i voldria que els canvis anaren més ràpidament. "Venen tres anys més d'avanços, complirem i complirem", ha pronosticat Sánchez, que ha advertit que mentre es puguen continuar desenvolupant polítiques de progrés des de l'executiu, la coalició de govern amb Sumar tindrà sentit.
L'acord amb ERC, un pas "inqüestionable" cap a la "federalització de l'estat autonòmic"
El president del govern espanyol ha defensat l'acord amb ERC per al pacte d'investidura del socialista Salvador Illa a Catalunya, a canvi d'un nou model fiscal entre altres concessions, que ha emmarcat en la normalització de les relacions institucionals entre l'estat i l'autonomia i la reconstrucció dels "ponts trencats". "Estic molt content i feliç. Reclame un reconeixement a un partit independentista com ERC que ha aconseguit grans avanços per a reforçar l'autogovern i obrir un temps nou a Catalunya", ha explicat Sánchez, que ha demanat prudència a l'espera de la ratificació de les bases de la formació catalana.
El cap de l'executiu no ha entrat en detalls sobre les implicacions del pacte per al conjunt del sistema autonòmic ni sobre les crítiques a la possibilitat que trenca el principi de solidaritat de les regions més pudents respecte de les més pobres. S'ha limitat a reivindicar el compromís dels governs amb els serveis públics com a garantia de la redistribució justa dels recursos, després de destacar que amb el sistema vigent s'han produït alhora les majors retallades (en temps de Mariano Rajoy) com les majors aportacions extraordinàries de l'Estat, ara vigents.
Ja en el torn de preguntes, ha valorat l'acord fiscal com un pas "inqüestionable" cap a la "federalització de l'estat autonòmic". A més, ha minimitzat la reacció contrària del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, un baró habitualment crítica amb Sánchez, en assenyalar que, la notícia seria que compareguera per a fer costat al govern espanyol.
Tenim un govern que governa i una oposició que fabula. Nosaltres seguirem governant
"La dreta i la ultradreta han viscut sempre del greuge territorial. Però hui Espanya està més unida i és més pròspera, ha ocorregut el contrari del que vaticinaren", ha afirmat Sánchez, que ha diferenciat entre el que pensa "l'opinió pública" i el que diu "la publicada". Segons ha destacat, quan Aznar va cedir el 30% de l'IRPF a Catalunya se'l va considerar un estrateg mentre a ell l'acusen de donar un colp d'estat. "Així jugue jo també a la política", ha bromejat, abans de pronosticar el fracàs dels recursos al Tribunal Constitucional de governs autonòmics com la Generalitat Valenciana contra la llei d'amnistia.
La investigació a la dona, un "no-cas" derivat de la "frustració i impotència"
La investigació judicial sobre l'activitat professional de la seua dona, Begoña Gómez, que ha derivat en l'intent d'interrogatori del president a la Moncloa (una situació inèdita en la història de la democràcia espanyola), l'ha explicada com un "no-cas derivat de la frustració i impotència d'una oposició que ha renunciat a la batalla legitima de les idees". Assegura que l'advocacia de l'Estat s'ha querellat contra el jutge instructor, Juan Carlos Peinado, per a defendre la presidència i no a la seua persona individual, en un cas que considera un "muntatge". "L'advocacia ha actuat per a defendre la institució. S'han atropellat drets de la Presidència reconeguts des del 1886", ha afirmat.
"Tenim un govern que governa i una oposició que fabula, que davant el creixement econòmic et parla d'un no-cas (...) Estem resolent la crisi més institucional més gran que ha viscut la democràcia espanyola i, què té l'oposició? En economia no pot dir res, en temes socials tampoc i què poden dir des del punt de vista territorial els que van ser participen del desastre. (...) Nosaltres governarem, que els altres continuen fabulant", ha sentenciat el cap de l'executiu espanyol.