Sánchez viatja a la Xina per a bastir ponts i tractar d'evitar una guerra comercial amb la UE

El president espanyol intermedia amb les autoritats de la potència asiàtica en plena tensió aranzelària

Sánchez saluda el viceprimer ministre xinés, Liu Guozhong, este dilluns / Andrés Martínez Casares (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha iniciat este dilluns un nou viatge internacional a la Xina, el segon en poc més d'un any, per a tornar a reunir-se amb les autoritats de la segona potència econòmica del món. L'objectiu primordial de la visita és tractar d'evitar a tot preu que esclate una guerra comercial entre la Xina i la Unió Europea (UE) després del pic de tensió en què estan immerses les dos regions. A Espanya preocupa la reacció de Pequín en represàlia als aranzels anunciats per Brussel·les sobre els vehicles elèctrics fabricats al país asiàtic, ja que ha amenaçat d'activar una investigació per competència deslleial contra importacions de carn de porc i derivats procedents dels Vint-i-set, sector en què la indústria espanyola té molt de pes.

En este context, Sánchez ha transmés al primer ministre xinés, Li Qiang, la intenció d'Espanya d'impulsar acords equilibrats que beneficien tant la UE com la Xina i de "bastir ponts" perquè les dos parts defensen de manera conjunta un orde comercial just. Eixa defensa, ha sostingut el mandatari socialista, ha de fonamentar-se en el respecte més escrupolós del marc multilateral i mantenint els dos mercats oberts perquè puguen créixer les economies respectives i beneficiar les indústries i societats.

El president del govern de coalició espanyol s'ha reunit hui al Palau del Poble amb Li Qiang en la primera activitat del viatge institucional a la Xina. En l'agenda té també prevista una trobada amb el president del país asiàtic, Xi Jinping, després d'haver participat en diverses reunions de caràcter econòmic i comercial.

Sobre l'assumpte de la tensió aranzelària ja ha pogut conversar amb el primer ministre xinés, davant de qui ha insistit que pretén afavorir i impulsar el diàleg, la negociació i els acords equilibrats que suposen beneficis per a les parts. Així, Sánchez ha assegurat que Espanya vol continuar estrenyent relacions amb la Xina per a donar contingut a l'associació estratègica existent entre els dos països i fer-ho tant en l'àmbit polític com el comercial, d'inversions, cultural, científic o educatiu.

Li Qiang, per la seua banda, ha ressaltat que la visita de Sánchez és la segona en poc més d'un any i va considerar que això reflecteix la importància que les autoritats espanyoles atorguen a les relacions bilaterals. A parer seu, el viatge institucional de Sánchez permetrà impulsar la inversió empresarial dels dos països i millorar l'eficiència dels mecanismes de cooperació bilateral. El primer ministre xinés ha elogiat el creixement de l'economia espanyola en els últims anys i els avanços que hi ha hagut en matèria de transició verda i digital, i ha explicat que el seu país està ampliant l'obertura a l'exterior.

També et pot interessar

stats