Sancions de fins a 600.000 euros en el nou decret d'apartaments turístics
El president i la consellera de Turisme han avançat les línies mestres de la norma, que dona autonomia als municipis per a regular i sancionar, prohibeix el lloguer d'habitacions, elimina els clauers externs i condiciona els nous permisos a l'autorització de les comunitats de propietaris i el respecte a les normes de convivència
La Generalitat donarà autonomia als municipis perquè puguen limitar l'ús de vivendes com a allotjaments turístics, aplicant criteris propis, com un màxim de pisos per edifici o barri, i assumint, si ho sol·liciten, "competències de supervisió i recaptació" de les llicències i sancions. Així figura en el nou decret llei de regulació de les vivendes d'ús turístic que este divendres aprova el ple del Consell i que ha avançat en roda de premsa el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera de Turisme, Nuria Montes.
El "decret Montes", com l'ha nomenat Mazón inclou entre altres novetats, la prohibició dels clauers externs, perquè la recepció la facen persones, i l'obligació de complir amb els requisits d'habitabilitat i edificació, així com garanties addicionals de qualitat, pensats per a traure de la comercialització apartaments insalubres ubicats en locals comercials o altres espais.
Arribem a temps per a ordenar, aportar rigor i seguretat
Montes ha recordat que la norma ratifica la prohibició de llogar habitacions per separat dins d'un apartament turístic, i ha advertit que poden haver-hi sancions de fins a 600.000 euros en cas d'incompliment. Ara mateix només a València hi ha 5.000 comercialitzades al marge del marc legal en les plataformes en línia, segons ha explicat la consellera, que ha destacat la distribució irregular d'estos apartaments en el territori com a prova de la incapacitat per a controlar-los amb la normativa fins a vigent. La xifra legal d'estos apartaments ha crescut un 60% des de 2015, amb una altíssima concentració a la província d'Alacant, amb 72.000 unitats, que contrasta amb els 18.000 registrats a València i els 14.000 a Castelló.
Amb el nou decret, els empresaris tenen fins al 31 de desembre per a registrar l'ús turístic dels habitatges, sota amenaça de donar-los de baixa en el registre. Hauran de presentar declaracions responsables per a obtindre la llicència, que necessitarà demostrar que la comunitat de propietaris no ha prohibit esta activitat, tal com permet la Llei de propietat horitzontal. Els permisos hauran de renovar-se cada cinc anys o quan es venga el pis. Es vol evitar l'especulació amb les llicències, com ha passat en activitats comercials com el taxi i ja s'estava detectant en els webs de compravenda d'immobles.
Els amos del pis, responsables subsidiaris
El decret afecta les noves llicències que se sol·liciten a partir de l'aprovació i deixa un període de cinc anys a les autoritzades des de juliol del 2018 per a adaptar-se al reglament. A partir de l'entrada en vigor, tots els arrendadors hauran d'identificar les persones que allotgen. A més, els propietaris seran responsables subsidiaris de les infraccions dels inquilins. Actualment, ho és qui comercialitza, que no sempre és l'amo de la vivenda.
Els llogaters també podran posar normes de comportament associades al pis i les zones comunes de l'edifici, que en cas d'incompliment permetran expulsar els turistes sense dret a indemnització.
Avancem en el nostre model turístic sostenible. La lluita entre desenvolupament i sostenibilitat és fal·laç
El decret naix de les negociacions de l'administració valenciana amb els representants del sector, els sindicats i les organitzacions de consumidors. En opinió de Mazón, posa "orde i seny" on havia "ocurrències i imposicions". "Amb este decret arribem a temps per a ordenar, aportar rigor i seguretat", ha defés el president. S'ha mostrat molt crític amb la normativa del Botànic, al qual ha acusat de "demonitzar" l'activitat dels apartaments turístics, atribuint-los l'augment del preu de l'habitatge, "quan representen només l'1'8% del parc immobiliari i hi ha un 14% d'habitatges buits".
"Avancem en el nostre model turístic sostenible, que no renuncia a res però tampoc condemna ningú. No hi ha lluita entre desenvolupament i sostenibilitat, ni entre hotels i apartaments, és fal·laç", ha advertit el cap del Consell, que ha situat els apartaments turístics dins de l'oferta de "qualitat" de la Comunitat Valenciana. "El turisme és una benedicció", havia dit abans la consellera Montes, exsecretària general de la patronal hotelera HOSBEC, "si es gestiona bé mai és un problema".
Noves infraccions i sancions més greus
El decret llei incorpora dos noves infraccions, una de greu per negar-se a facilitar documentació com la identitat dels titulars, i una de molt greu, pel lloguer d'habitacions per separat. També s'agreugen dos infraccions. Passa de lleu a greu el fet de no comunicar el canvi de titular, i de greu a molt greu la sobrevenda de places i l'incompliment del règim de reserves o cancel·lació.
"Invertim la càrrega de la prova. Tots són presumptes innocents, agents positius, però no se li ocórrega mentir al poble valencià, perquè si té la mala sort que l'administració l'agafa, se'n recordarà", ha advertit el cap del Consell.