Sanitat convoca les autonomies a un Consell Interterritorial extraordinari per a abordar la falta de metges a l'estiu

El Ministeri recorda que "no és la seua competència directa" gestionar esta situació, si bé es mostra disposat a ajudar els governs autonòmics

La ministra de Sanitat, Mónica García
La ministra de Sanitat, Mónica García / Europa Press

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha convocat este divendres les comunitats autònomes a un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari, el pròxim 5 de juny, per a abordar el dèficit de professionals en Atenció Primària que es preveu a l'estiu, tal com han reclamat els tretze governs autonòmics del PP. Per a això, García ha sol·licitat als consellers que envien els plans d'estiu que hagen elaborat en un termini de 48 hores.

L'origen d'este dèficit va nàixer en el calendari de 2020, afectat per la pandèmia de covid: els especialistes en formació van començar el seu període de pràctiques al setembre en comptes de juny, com és habitual. Per això enguany, durant els mesos d'estiu, hi haurà una promoció menys d'especialistes de les diferents categories.

Al mateix temps, coexistiran dues promocions d'especialistes en formació de quart any (i l'estiu que ve, dues promocions de quint any, en les especialitats que tinguen eixa duració). L'àmbit on la situació és més complicada, com ha sigut habitual en els últims anys, és el de la Medicina Familiar i Comunitària, especialment en la pràctica en Atenció Primària.

Davant d'este escenari, el Ministeri ha enviat un comunicat assegurant que abordaran i prendran mesures "respectant l'autonomia de gestió de cadascuna en l'àmbit de les seues competències".

El Ministeri recorda que "no és la seua competència directa"

El Ministeri ha recordat que "no és la seua competència directa" gestionar esta situació, si bé es mostra disposat a ajudar tant en la planificació com en la cerca de solucions eficaces. Sanitat ha dit als governs autonòmics que tenen entre les seues competències la gestió dels professionals que treballen en els serveis de salut i poden prendre mesures, entre altres, per a incentivar el gaudi del període vacacional fora del període estival, on solen acumular-se les dificultats de contractació, la distribució d'efectius i torns.

De fet, en la missiva als consellers, la ministra recorda que esta realitat és "coneguda" des de fa quatre anys i, per això, des del Ministeri s'entén que les institucions competents en la gestió dels professionals "han tingut temps per a realitzar la planificació adequada" i posar en marxa les mesures idònies per a dur a terme l'assistència sanitària durant l'estiu, "garantint la conclusió del període formatiu dels futurs professionals en la seua especialitat".

No és la primera vegada que s'aborda el tema. Anteriorment, s'havia tractat en el Consell Interterritorial monogràfic d'Atenció Primària, celebrat al febrer; també en la comissió de recursos humans del Consell Interterritorial, en què eren presents totes les autonomies, a les quals es va oferir la possibilitat que enviaren els seus dubtes al departament.

La contractació de professionals sense especialitat, fora del marc legal

En la carta del Ministeri, es recorda que hi ha propostes per a resoldre la situació que no poden ser adoptades dins del marc legal existent, "ja que es vulnerarien els processos correctes de formació sanitària especialitzada dels metges interns residents". Es tracta, en concret, de la contractació de professionals sense especialitat, la contractació com a personal especialista de professionals en període formatiu (acabant l'especialitat amb antelació) i la ubicació, sense supervisió presencial assignada, de metges interns residents de quart any en centres on no hi haguera altres professionals.

En el conjunt d'Espanya, els residents de quart any suposen el 7,2% de la plantilla de Medicina Familiar i Comunitària. La situació d'este estiu suposa, d'una banda, poder comptar amb el 100% d'eixos professionals durant tot l'estiu i, d'altra, nou hauria de suposar "un minvament en la planificació estival, en un context d'adequació de plantilles a la demanda de la ciutadania", segons el Ministeri.

També et pot interessar

stats