La sanitat pública es farà càrrec de les despeses no assegurades dels bous al carrer
El PSPV ha votat a favor d’una esmena del PP i de Ciutadans a la llei d’acompanyament, amb el vot en contra dels socis del govern
El PSPV ha votat a favor d’una esmena a la llei d’acompanyament presentada pel Partit Popular i Ciutadans sobre l'assistència en els festejos de bous al carrer, generant així una nova bretxa amb els socis en el govern del Botànic. Aquesta proposta estableix que, quan en el festeig el risc assegurat siga inferior a l'import de l'assistència, el sistema públic valencià de salut es farà càrrec de l'import que no estiga assegurat.
Així, els vots a favor del PP, Ciutadans i del PSPV han permés incloure aquesta modificació en la llei de mesures fiscals, de gestió admininstrativa i financera i d'organització de la Generalitat, més coneguda com la llei d'acompanyament, que ha tirat avant aquest dimarts a les Corts. El ple ha tornat a evidenciar la discòrdia entre els membres de l’executiu valencià, no només pels bous al carrer, sinó també per l’impost de successions i les energies renovables.
Les reaccions de Compromís i Unides Podem en les xarxes no s’han fet esperar. La síndica de la formació taronja a les Corts, Papi Robles, ha considerat el vot dels socialistes “una deslleialtat total” a l’acord del Botànic. “Els diners de la sanitat han d’anar a millorar llistes d’espera i contractar més personal”, ha sentenciat.
En el mateix sentit s’ha pronunciat la síndica d’Unides Podem a les Corts, Pilar Lima, que ha posat en qüestió que el pressupost de la sanitat pública es destine a aquells que “maltracten animals”. “Trencar acords, això ja és el súmmum”, ha afegit.
Davant de les crítiques, els socialistes han fet un fil en Twitter en què defenen que no han trencat cap acord ni li han tret pressupost a la sanitat pública. Expliquen que s’ha acordat una ampliació de les assegurances, que passen de 6.000 a 15.000 euros i que la Conselleria de Sanitat “únicament” es farà càrrec dels fets que superen els 15.000 euros que, diuen, només representen el 0,1% del total. “Solucionem així la problemàtica a la qual estava havent de fer front el sector després dels últims successos i donem la màxima garantia jurídica als ajuntaments”, afigen.
El detonant sobre la celebració dels bous al carrer s’ha produït aquest estiu. Els ajuntaments van assegurar que estaven tenint problemes amb les assegurances dels actes taurins, en l'any més mortífer en els bous al carrer amb huit víctimes mortals i més de 300 persones ferides. Després de diverses trobades amb diversos consistoris, organitzadors i penyes, la Generalitat va decidir que no subvencionaria les assegurances dels actes de bous al carrer.