Sanitat recuperarà la gestió de les àrees de salut de Manises i Dénia, però mantindrà la concessió de Elx-Crevillent
Amb aquestes decisions, quatre de les cinc àrees de salut del conegut com a model Alzira hauran tornat l'any que ve a la gestió pública
La Conselleria de Sanitat assumirà la gestió directa dels departaments de salut de Dénia (Marina Alta) i Manises (Horta Sud) a partir de la finalització dels contractes de concessió, el primer en gener del 2024 i el segon en maig del 2024. Les concessionàries ja han sigut informades. En el cas de Dénia, s'ha acordat que l'empresa continue prestant el servei fins el 30 d'abril. La decisió, ha explicat aquest divendres la Generalitat en un comunicat, és el resultat de l'informe d'anàlisi de situació encomanat per la Generalitat només assumir el govern, com el clima social i laboral generat en tots dos departaments, i també de la necessitat de garantir-ne la seguretat jurídica. Amb aquestes decisions, quatre de les cinc àrees de salut del conegut com a model Alzira tornen a la gestió pública.
Per contra, Sanitat ha dit també que els informes encomanats aconsellen continuar amb la concessió del departament de salut Elx-Crevillent, sempre que es mantinguen els índexs de qualitat, es continue invertint en tecnologia, se sotmeten a un rigorós control i es continue prestant el servei amb els mateixos paràmetres d'eficiència que existeixen actualment.
L'Hospital de la Ribera es va revertir per a la gestió pública l'abril del 2018 i el de Torrevella ho va fer l'octubre del 2021. L'anterior Consell, a més, va assegurar el 2019 que la reversió de l'Hospital de Dénia era "irreversible". I ara la Generalitat li posa data: serà l'abril del 2024.
La Conselleria ha defensat també que el principal objectiu ha sigut, des del principi, garantir l'assistència als i les pacients, que no es vegen perjudicats en cap moment del procés, afigen les fonts. I en aquest sentit ha dit que la setmana passada ja es van publicar en la plataforma de contractació del sector públic els anuncis previs per a licitar els serveis de bugaderia, neteja, manteniment d'equips i infraestructures, logística, seguretat, alimentació de pacients, despeses medicinals, electricitat o gas. Aquests anuncis permeten acurtar els terminis per a la presentació d'ofertes de 35 a 15 dies i agilitzar altres tràmits necessaris per a finalitzar el procés de licitació.
Tot això, amb l'objectiu que "els pacients no queden desprotegits en el moment que es produïsca el canvi de titularitat de la gestió de tots dos departaments", segons ha informat la Generalitat en un comunicat. En aquest moment, està pendent de realitzar part de la tramitació administrativa necessària, segons la Conselleria.
La Generalitat també ha incidit que la seua decisió pretén evitar “el caos” en l'assistència sanitària a Alzira i Torrevella en el moment que van finalitzar tots dos contractes, i ha sostingut que l’endarreriment de la decisió ha sigut a causa de la gestió de l’anterior equip de govern i el període electoral.
El PSPV i Compromís remarquen que el model d'Alzira "queda pràcticament mort"
Les reaccions polítiques no s'han fet esperar. El PSPV-PSOE ha celebrat aquest divendres de vesprada haver “aconseguit frenar l'afany privatitzador del PP”, perquè “no tenen ni arguments ni base jurídica per a frenar les reversions sanitàries”. El portaveu de Sanitat del partit a les Corts, Rafa Simó, ha assenyalat que “hui és un bon dia per als que creiem en la sanitat pública”, ja que “el model Alzira queda pràcticament mort”. Des de la formació han advertit que estaran “vigilants, perquè la transició es faça amb totes les garanties de qualitat, eficàcia i servei públic”.
Per la seua part, des de Compromís han felicitat la societat civil “perquè la seua lluita ha aconseguit que es revertisquen les privatitzacions dels hospitals de Dénia i Manises”. El diputat i portaveu de Sanitat, Carles Esteve, ha afirmat que “la lluita encara continua”, perquè el seu objectiu és que la següent reversió siga la de l’hospital d’Elx-Vinalopó. “Estarem vigilants també perquè les concessionàries abonen els centenars de milions d’euros que encara deuen a la Generalitat i no acceptarem cap altre model de privatització”, ha dit Esteve.