Sanitat vigilarà que les conselleries complisquen les recomanacions davant de l'arribada dels virus respiratoris

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha confirmat que els primers MIR d'Urgències i Emergències no començaran a formar-se fins al maig del 2027

La ministra de Sanitat, Mónica García, intervé en una reunió del Consell Interterritorial de Salut el passat febrer (arxiu)
La ministra de Sanitat, Mónica García (arxiu) / Gabriel Luengas / Europa Press
11 d'octubre 2024 - 21:56

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha advertit este divendres a les comunitats autònomes que vigilarà que complisquen "dins del termini i en la forma corresponent" les recomanacions per a evitar que es repetisca "el caos" que cada any es produeix en el sistema sanitari davant de l'arribada dels virus respiratoris.

Ho ha fet abans de presidir el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual ha exposat als consellers "com a punt informatiu" els avanços que ha fet la comissió de salut pública en l'elaboració d'un document de consens, amb mesures homogènies de control i prevenció de les malalties respiratòries.

La ministra ha apel·lat, una vegada més, a no resignar-se al fet que "el col·lapse en urgències siga part del paisatge de l'hivern".

A més, García ha insistit en la importància que els grups diana es vacunen contra la grip i la covid-19; Sanitat aspira a aconseguir unes cobertures del 75% en la població de risc i del 65% en el personal sanitari.

En termes generals, el ple de l'Interterritorial d'este divendres ha discorregut "en un ambient cordial de treball", amb la presència, per primera vegada en anys, d'un representant català, en concret de la nova consellera de Salut, Olga Pané, una cosa que per a García simbolitza "el nou temps de diàleg i consens".

Durant la reunió, la ministra i els consellers han debatut sobre el projecte d'alcohol i menors, el d'avaluació de les tecnologies sanitàries o el registre de professionals sanitaris (REPS), una "eina bàsica per a saber on estan, què estan fent i quina és la seua especialitat".

També han aprovat diversos acords: la creació de nous centres de referència per a malalties complexes (CSUR); l'actualització del catàleg de proves genètiques i nous cribratges neonatals, que a la fi d'any arribaran als díhuit, així com el repartiment d'1,5 milions per a mesures contra el tabaquisme; de 2,5 milions per a l'estratègia nacional per a l'autosuficiència en plasma i un altre 1,5 milions per a biomonitoratge.

Els primers MIR d'Urgències i Emergències començaran a formar-se el maig del 2027

Els primers MIR d'Urgències i Emergències no començaran a formar-se fins al maig del 2027, quan la comissió d'esta nova especialitat, creada pel govern el mes de juliol passat, concloga el pla formatiu. Això "no vol dir que no tinguem especialistes", segons ha assegurat la ministra, ja que "hui dia" s'acredita als professionals que fa temps que treballen en estos serveis, segons els criteris prèviament definits.

En estos moments, es desconeix quants especialistes d'Urgències i Emergències hi ha, per la qual cosa, fins que no es complete el registre, no es podrà "fer una avaluació de quines són les necessitats i quines les places" que es podran oferir. No obstant això, ha garantit que el ministeri farà "tot el possible" perquè els terminis de creació de l'especialitat siguen "tan curts com siga possible".

La nova especialitat requereix una sèrie de condicions i una sèrie de procediments que "no depenen solament d'este ministeri", sinó també que la comissió de l'especialitat concloga el pla formatiu. Fins que això no ocórrega, "no podem posar a caminar l'especialitat", ha explicat la ministra.

També et pot interessar

stats