Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

El secretari general de Vox assegura que Mazón "no va pel bon camí" si vol suport parlamentari

El Consell demana a l'exsoci de govern que "recapacite" i diu que obeeix a criteris "centralitzadors" que no atenen els interessos valencians

Garriga durant la seua visita a València, este dimarts / À Punt NTC

L'estira-i-amolla entre el Consell i Vox, exsoci de coalició, continua generant declaracions creuades en l'obertura del curs polític, que estarà marcat per l'elaboració dels pressupostos autonòmics de la Generalitat. El secretari general de la formació ultra, Ignacio Garriga, s'ha desplaçat este dimarts a València per a participar en una reunió del grup parlamentari a les Corts, des d'on ha assegurat que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, "no va pel bon camí" si pretén recaptar el suport dels seus diputats en l'hemicicle.

"No compartim les seues polítiques. València té una creixent inseguretat, s'acull persones en situació irregular i no es garanteix la llibertat lingüística com caldria, però no per això farem una oposició destructiva. Estarem per a espentar i reconduir la situació", ha afirmat en declaracions als periodistes. Estes declaracions s'alineen amb la postura defensada pel síndic de la formació, José María Llanos, que entrevistat la setmana passada en Les notícies del matí, va advertir al PP que no donarien llum verda als pressupostos si "feien al joc al PSOE" amb les persones migrants.

En este sentit, el número tres de Vox s'ha preguntat ara si Mazón s'abraçarà "a la trama del Botànic" o al seu exsoci de govern, "que no és una altra cosa que garantir la seguretat als carrers, combatre la immigració il·legal, apostar per una dràstica reducció fiscal i protegir el nostre sector primari".

La crisi en el Consell va esclatar a mitjan juliol, quan la direcció nacional de Vox va determinar eixir-se'n de tots els executius autonòmics que havia conformat juntament amb el PP per discrepàncies en polítiques com la migratòria. Un any després d'entrar en govern valencià, els tres consellers de Vox —un d'ells, Vicente Barrera, amb rang de vicepresident— abandonaven el gabinet de Mazón, que els va substituir l'endemà que la cúpula de Vox trencara amb el PP. Des d'aleshores, el Consell monocolor del PP s'ha quedat en minoria parlamentària i necessita el suport de l'exsoci de coalició o un dels dos partits de l'oposició, PSPV i Compromís, per a tirar avant la legislació que requereix majories qualificades, com és el cas dels pressupostos autonòmics. De moment, Vox no ha compromés els seus vots i prefereix esperar a l'elaboració dels comptes.

Preguntada per les manifestacions que ha fet Ignacio Garriga este dimarts, la portaveu del Consell, Ruth Merino, ha dit que responen a una decisió "centralitzadora" que "no atén els interessos de la Comunitat Valenciana", igual que quan decidiren eixir-se'n dels governs autonòmics que compartien amb el PP. Per això, ha demanat a Vox que "recapacite" i mostre disposició a estudiar els pressupostos, "inclús a millorar-los amb propostes". Merino, a més, ha qualificat les crítiques del partit al Consell en política migratòria a un conjunt de "frases fetes" i ha mostrat curiositat per saber "quin tipus de proposta" plantejarien al respecte, ja que —ha recordat— la Generalitat no té competències en matèria d'immigració. Pel que fa a política lingüista, la portaveu del Consell ha obert la porta a "valorar" totes les aportacions que els arriben durant la tramitació dels pressupostos.

També ha respost el president del Consell, Carlos Mazón, que ha discrepat dels advertiments del secretari general de Vox. Mazón ha instat a tots els grups de les Corts perquè estiguen "a l'altura de la seua responsabilitat" per a negociar els comptes.

Pressupostos GVA