Sémper admet que els pactes amb Vox poden haver perjudicat el PP

El portaveu de campanya dels populars diu que no hi ha "una altra eixida" per a Espanya que un govern encapçalat per Feijóo després del 23J

El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, en una imatge d'arxiu
El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, en una imatge d'arxiu / Javier Lizón (Efe)

El vicesecretari de cultura i societat oberta del PP, Borja Sémper, ha afirmat aquest dilluns que els 136 escons aconseguits pel seu partit en les eleccions generals són un resultat "extraordinari" respecte dels 89 del 2019, però ha reconegut que el resultat no basta si es compara amb les expectatives que tenien. Entre les causes d'un triomf que ha qualificat d'"insuficient", el que ha sigut portaveu de campanya del PP ha esmentat els pactes amb Vox en els governs autonòmics. La Comunitat Valenciana és un dels territoris on els populars han segellat un executiu de coalició amb l'extrema dreta, presidit per Carlos Mazón.

"Passar de 89 a 136 diputats és una impressionant. Pujar 47 escons és un resultat extraordinari, però és manifestament insuficient per a un govern clar i net a partir de hui", ha assenyalat Sémper en declaracions a Onda Cero, recollides per Europa Press. La quantitat, segons el polític basc, reflecteix l'"obvietat" que les expectatives del PP, d'acord amb les enquestes i l'objectiu marcat en campanya, estaven "per damunt" de la realitat.

Preguntat aleshores a què atribueix que el resultat no haja estat a l'altura de les expectatives i si un dels factors són els pactes amb Vox, Sémper ha admés que una de les circumstàncies pot haver sigut aquesta. "Amb una política tan polaritzada, hi ha gent a la qual probablement no li han agradat interpel·lacions al llarg de la campanya també a possibles acords amb el Partit Socialista. I altres han tingut moltes prevencions també a possibles pactes amb Vox", ha exposat. Així i tot, ha assegurat que el resultat final es deu a un "cúmul de circumstàncies" i no sols a una. Ha citat, per exemple, la fragmentació del vot en la dreta, ja que en "moltes províncies" Vox ha tingut un percentatge de vot que no li ha permés tindre diputats i al PP li l'"ha llevat".

Un govern liderat per Feijóo, única eixida

El Partit Popular no creu que Espanya tinga una altra eixida que no siga explorar "fórmules alternatives" amb el PSOE perquè Alberto Núñez Feijóo presidisca el nou govern en solitari amb pactes puntuals, davant d'un executiu secundat per independentistes que "no oculten les seues intencions". En la mateixa entrevista, Sémper ha insistit que el líder dels populars prendrà la iniciativa per a intentar la investidura, perquè entenen que els resultats del 23J aboquen a un bloqueig de la legislatura o a la repetició electoral.

El PP ha guanyat les eleccions generals en aconseguir 136 escons, encara que no tenen prou majoria per a governar. El segueix el PSOE, que va obtingut 122 diputats; Vox, 33, i Sumar, 31. Amb aquest repartiment, l'esquerra veu possible governar si és capaç d'armar una majoria parlamentària amb el suport de formacions nacionalistes catalanes i basques i l'abstenció en concret de Junts per Catalunya, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont.

"Sé que és molt difícil plantejar-ho hui [un govern liderat per Feijóo], però és que no crec que Espanya tinga una altra eixida", ha indicat Sémper. A parer seu, en aquest escenari el millor per al país és que el partit que ha guanyat les eleccions interpel·le els socialistes per a veure si estan disposats a explorar fórmules alternatives. És a dir, una hipotètica abstenció.

També et pot interessar

stats