El Senat aprova la reforma de l'Estatut que blinda unes inversions proporcionals al pes de la població
El text, del qual només s'ha desmarcat Ciutadans, tornarà a les Corts per a la ratificació.
El ple del Senat ha aprovat la reforma de l'Estatut d'Autonomia que blinda la inversió dels pressupostos generals de l'Estat al pes de la població de la Comunitat Valenciana.
La demanda s'ha incorporat a l'article 52 de la norma, que demana constituir "una comissió integrada per l'administració estatal, autonòmica i local" amb la finalitat d'orientar l'assignació dels comptes públics.
Les Corts van aprovar el 2011 la reforma estatutària, que havia quedat paralitzada per diverses circumstàncies polítiques, tot i arribar al Congrés en diverses ocasions. En l'última, el passat 20 de desembre, va aconseguir el suport de la majoria de la cambra.
Huit anys després de l'inici de l'expedient, en l'últim ple de la legislatura i per la via d'urgència, la proposta ha eixit avant al Senat amb 236 vots a favor i l'abstenció de Ciutadans, que finalment s'ha desmarcat, malgrat haver participat en el seu impuls en l'inici de la tramitació al parlament valencià.
La discrepància s'ha traslladat al ple de la cambra alta, on el senador de la formació taronja, Luis Crisol, ha criticat la reforma com un "brindis al sol" i un "nou engany als valencians" que no servirà de res.
Els grups han apel·lat sense èxit a un canvi de postura de Ciutadans, que ha rebut les crítiques més dures de Carles Mulet, de Compromís, que ha acusat el grup fins i tot "d'odiar els valencians".
L'expresident de la Generalitat i senador socialista Joan Lerma ha refutat el posicionament de la formació taronja i ha recordat una sentència del Tribunal Consitucional del 2017 que avala que els canvis estatutaris obliguen l'estat espanyol a tindre'ls en compte en els projectes de pressupostos.
En una línia similar s'ha manifestat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, que ha assegurat que la norma genera "responsabilitats, per a aquest govern i per als futurs", durant una intervenció en què ha justificat la presència dels representants del govern espanyol en l'objectiu de reconéixer la rellevància de la norma valenciana.
Fabra recorda la contribució de Camps
Per la seua banda, l'expresident de la Generalitat i senador del PP, Alberto Fabra, ha aprofitat el torn per a recordar la contribució del també expresident Francisco Camps en la clàusula que connecta les inversions de l'estat espanyol amb la població.
A partir de l'aprovació al Senat i de la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la reforma tornarà al parlament valencià per a la ratificació final. El president de les Corts ha avançat que proposarà a la junta de portaveus que la votació s'incloga en el pròxim ple, la setmana que ve.
Així les coses, la norma continua el calendari previst. El Consell vol que l'aprovació definitiva siga abans que es dissolguen les Corts, a les acaballes de març, per la proximitat de les eleccions autonòmiques.