El Senat debat aquest dimecres el canvi del seu reglament per a dilatar la llei d'amnistia

El PSOE ha anunciat que acudirà al Tribunal Constitucional, però la modificació té el vistiplau dels lletrats de la cambra

El senat durant la sessió plenària d'aquest dimarts
Imatge d'arxiu d'una sessió plenària del Senat / Eduardo Parra (Europa Press)

El Senat debat aquest dimecres la presa en consideració d'una iniciativa del PP per a canviar el reglament de la cambra, amb la intenció de dilatar l'aprovació de la llei d'amnistia i altres proposicions de llei provinents del Congrés.

La mesa del Senat, on el PP té majoria absoluta, ha aprovat admetre a tràmit aquesta iniciativa, amb el vistiplau dels lletrats, i s'ha inclòs el seu debat en l'orde del dia del ple de hui, donant termini als grups per a presentar proposicions alternatives fins al migdia.

Després d'accelerar-se el debat, la modificació de la reforma del reglament podria aprovar-se en el ple previst per als dies 21 i 22 de novembre, encara que abans ha de passar per la comissió de reglament, que és la que ha de fixar els terminis de tramitació.

El PSOE, contrari a debatre la iniciativa aquest dimecres i al fet que el PP empre la seua majoria absoluta per a fer-ho, ha anunciat que acudirà al Tribunal Constitucional davant del canvi del reglament, citant precedents legals, però el vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, del PP, ha argumentat que la reforma té el vistiplau dels lletrats.

Torna a tractar d'aprovar la rebaixa de l’IVA en perruqueria, barberia i estètica

Així mateix, el Senat votarà a favor de la presa en consideració de la tramitació de la proposició de llei del PP perquè es rebaixe l'IVA dels serveis de perruqueria, barberia i estètica del 21% al 10%. Aquesta és una reclamació del sector des de fa anys. I no serà el primer intent de la cambra alta tractarà d'atendre aquesta reivindicació. El juny del 2021 el Senat va aprovar la baixada de l'IVA de les perruqueries i serveis d'estètica, però aquesta decisió la va vetar l'endemà el Ministeri d'Hisenda amb l'argument que aquesta resolució del Senat crearia un precedent i afectaria directament les competències del govern, a més de l'impacte en les arques públiques.

Ara, la proposició, que tindrà efectes en el pròxim exercici pressupostari, tiraria avant amb la majoria absoluta del PP al Senat i el suport d'altres grups com el PNB, Junts, ERC i Compromís per a seguir la tramitació al Congrés dels Diputats i, segons l'estimació del PP, incrementarà fins a 140 milions la recaptació per IVA perquè tancaran menys empreses.

L'Aliança Empresarial per la Baixada de l'IVA reclama la restitució de l'IVA reduït (10%) a aquest sector “considerat essencial” des que el govern de Mariano Rajoy el va apujar al 21% el 2012. El PSOE han retret al PP que la pujada s'aplicara en el seu mandat i ara “vulguen abaixar-la quan estan en l'oposició”, i que la plantegen sense compensació de l'impacte pressupostari i sense saber si repercutirà en el client final.

També et pot interessar

stats