El Senat repren la comissió d’investigació per la dana impulsada pel PP
En esta segona setmana hi compareixeran dos enginyers i els presidents de Fecoval i Ava-Asaja
La comissió d’investigació sobre la dana del Senat continua treballant i este dilluns enceta la segona setmana amb dues compareixences que es completaran amb unes altres dues dimarts, però cap d’un polític.
L’enginyer de camins, canals i ports Teodoro Velázquez Rodríguez, serà el primer a comparéixer-hi, este dilluns a les 10:00 hores, seguit de Francisco Javier Sánchez Caro, director tècnic de l’empresa d’enginyeria civil especialitzada en enginyeria de preses, Geoprob, que hi acudirà a les 12:00 hores.
Dimarts serà el torn del president de la Federació de Contractistes d'Obres de l'Administració de la Comunitat Valenciana (Fecoval), José Luis Santa Isabel de Castro, i del president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado Laza, que compareixeran també a les 10:00 i les 12:00 hores, respectivament.
La presa de Forata no va estar en risc
En la primera setmana d’esta comissió va comparéixer el professor d'Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV) Juan Bautista Marco Segura, que va rebutjar que la presa de Forata estiguera en “risc greu” durant la dana. “No va arribar ni al límit del sobreeixidor”, va assegurar l'expert en la seua intervenció. Marco va destacar també que Forata és una presa arc-gravetat, el model més segur. Construccions que “corren de veritat un risc” quan “l'aigua salta per damunt”, un fet que no va arribar a passar, perquè es va decidir desaiguar a través de les comportes, va explicar.
La connexió dels barrancs podria haver evitat la catàstrofe
També va comparéixer l'arquitecte i director d'un estudi d'arquitectura, Julio Gómez-Perretta de Mateo, que va assenyalar que amb les obres per a connectar els barrancs de la Saleta i el de Poio amb el nou llit del Túria “no s'haguera pogut escometre la massa d'aigua registrada” durant la dana del 29 d'octubre, però entén que “no hi haguera hagut la catàstrofe que hi ha hagut”.
“Evidentment, estem parlant que —visualment— ens haguera banyat els genolls. Però jo entenc que no hi haguera hagut la catàstrofe que hi va haver”, va indicar en el marc de la comissió d'investigació al Senat.
Així mateix, va subratllar que tota la costa “des de Sagunt, fins i tot fins a Gandia i més enllà”, és marjal, és a dir, terreny guanyat a la mar a través de l'aportació de sediments. Per això considera que perquè les persones continuen vivint-hi cal fer “obres estructurals importants”.
Sánchez, la CHX o Teresa Ribera entre els cinquanta compareixents
En esta comissió d’investigació, impulsada pel PP, que té majoria a la cambra alta, està previst que compareguen una cinquantena de persones entre ministres, secretaris d'estat, associacions i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, l’únic representant del govern valencià que hi acudirà.
També compareixeran, entre altres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'exvicepresidenta i ara comissària europea Teresa Ribera; l'expresident de la Generalitat Ximo Puig; el responsable regional de l'Aemet, José Ángel Núñez; i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo.