El Senat veta la llei d'amnistia, que tornarà al Congrés per a l'aprovació definitiva
L’esmena ha tirat avant amb els vots a favor del PP —amb majoria absoluta a la cambra—, Vox i la UPN
El ple del Senat ha aprovat este dimarts el veto del Partit Popular a la proposició de llei d'amnistia, que haurà de tornar al Congrés per a rebre la llum verda definitiva i entrar en vigor. Com era previsible a causa de la majoria absoluta dels populars en la cambra alta, el veto ha tirat avant amb 149 vots a favor i 113 en contra.
El debat no ha donat cap sorpresa. El PP, Vox i la UPN han carregat contra una llei que consideren inconstitucional i que –diuen– suposa el pagament de Pedro Sánchez als independentistes per a seguir a La Moncloa, mentre que la resta de formacions, amb el PSOE al capdavant, l'han defensada com una aposta per la convivència i la normalització política a Catalunya. ERC i Junts, no obstant això, han avisat els socialistes que l'amnistia no posa fi a les seues reivindicacions.
"Hem aconseguit l'amnistia, i anem pel referèndum d'autodeterminació", ha manifestat la senadora d'ERC Sara Bailac. "Vull deixar molt clar, i especialment al Partit Socialista, que l'única cosa que deixem arrere és la repressió i la injustícia. La resta continua present", ha recalcat Josep Lluís Cleries des de les files de Junts.
La majoria dels portaveus han criticat el PP per allargar la tramitació de la llei al Senat, un “teatre” que –asseguren– servirà de poc, ja que el veto serà previsiblement alçat per majoria absoluta quan la proposició tornarà al ple del Congrés. Però els populars, que este dimarts han demanat deixar sense efecte el conflicte d'atribucions que van plantejar fa un mes al Congrés, han assegurat que seguiran complint la seua "obligació" i denunciant que "això no és una amnistia de convivència, sinó una amnistia de pura conveniència", en paraules del seu senador Antonio Silván.
Per a les files socialistes, no obstant això, els resultats de les eleccions catalanes són una mostra del "fracàs" de l'estratègia dels populars i “posen de manifest que Espanya no es trenca, que Catalunya no se'n va”, ha afirmat Toni Magdaleno. Segons han apuntat fonts socialistes al Congrés, la previsió és que el ple de la cambra baixa aprove la norma d'ací a dos o tres setmanes.
Només Unió del Poble Navarrés i Vox han unit la seua veu a la del PP en contra de l'amnistia, mentre que la resta de portaveus, des del PNB fins a EH Bildu, Geroa Bai i Més Madrid, han donat suport a una norma que aposta per afrontar els conflictes polítics des de la política.